image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Placki z ziemniaków w życiu nie dorównają przepysznym placuszkom z cukinii. Właśnie mamy sezon na cukinię, więc musicie spróbować. Na pewno placuszki z cukinii będą smakować dzieciom – wtedy polecam, tak jak ja przygotować je takie mniejszych rozmiarów.
Chrupiące placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

2 cukinie mniejsze lub pół dużej
2 ziemniaki średniej wielkości
jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
olej do smażenia
sos czosnkowy do podania
Cukinię zetrzeć ze skórką na średnich oczkach tarki. 
Obrane ziemniaki również zetrzeć.
Warzywa połączyć z jajkiem i mąką, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim – wymieszać dokładnie.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.
Podawać z sosem czosnkowym domowej roboty – przepis.

One Reply to “Placuszki z cukinii”

  1. Ma J. says: 6 sierpnia 2016 at 21:12

    Uwielbiam te placuszki. Ale jak dotąd nie podawałam ich z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.