Któż ich nie zna? Placki ziemniaczane znane są w każdym polskim domu, a u każdego smakują inaczej. U mnie w domu jadano je wyłącznie z cukrem i śmietaną, dlatego przez długi czas ich nie lubiłam. Do momentu, kiedy nie postanowiłam spróbować ich z sosem czosnkowy i to było to! Lubię, kiedy są chrupiące. A ich inne modyfikacje znajdziecie tu:
placki ziemniaczane z cukinią.
Smakują wybornie z sosem czosnkowym, sosem pieczarkowym lub sosem grzybowym.
Smakują wybornie z sosem czosnkowym, sosem pieczarkowym lub sosem grzybowym.
Placki ziemniaczane
około 1 kg ziemniaków
cebula
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki – jeśli macie możliwość skorzystajcie z robota kuchennego, który wykona to w tempie ekspresowym.
Jeśli ziemniaki mają dużo wody to należy ją odcedzić.
Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Kłaść ciasto dużą łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Przed podaniem odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
Podawać z cukrem albo sosem czosnkowym.
Najbardziej lubię z cukrem:) Pychota!
Uwielbiam! Mogę jeść tonami 🙂
najlepsze z cukrem 🙂
Bardzo przyjemnie wyglądająca propozycja. Czy nie będzie zbytnim odejściem od standardów tego przepisu jeżeli cebulę posiekam nożem i dodam w postaci większych kawałków do całości? Wtedy placki nie tylko będą miało aromat cebuli, ale również będzie ona miała trochę inną strukturę. Oczywiście rozumiem że nie wszyscy moga lubić aż tak bardzo cebulę w takiej postaci 🙂
Czasami też kroję normalnie, więc jak najbardziej tak 🙂
bardzo pyszne te placki wyszły! 🙂
p.s. piszesz: "postanowiłam spróbować ich z sosem ziemniaczanym i to było to!" ..ten sos ziemniaczany to jakiś chochlik, czy rzeczywiście tak jadłaś..? :O
pozdrawiam!
mm
Chochlik 🙂 Dziękuję za zwrócenie uwagi, chodziło o sos czosnkowy oczywiście. Ciesze się, że placki smakowały 🙂