Dzisiaj wstawiam przepis na sos pieczarkowy, który najbardziej smakuje nam razem z mięsem, kopytkami czy kluskami śląskimi albo z makaronem. Sos pieczarkowy jest prosty w przygotowaniu, a bardzo smaczny.
Sos pieczarkowy
mała cebula
3 łyżki masła lub oleju
ząbek czosnku
3/4 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz czarny, suszony tymianek
natka pietruszki
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oleju i wrzucić posiekaną w kostkę cebulkę.
Smażyć aż się zeszkli, dodać posiekany ząbek czosnek i chwilę przesmażyć.
Dodać kolejną łyżkę masła lub oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki – smażyć na większej mocy palnika przez około 5 minut, a potem wlać śmietankę i gotować aż zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
pyszny:) bardzo lubię sos i zupę pieczarkową:D
Najprostszy i najlepszy 🙂
Tak długo szukałam przepisu na ten sos i w końcu znalazłam, zrobiłam dziś z makaronem. Jest przepyszny:)
Cieszę się, że mogłam pomóc. Też uwielbiam ten sos 🙂 Następnym razem wyślij mi zdjęcie do albumu czytelników choćby z komórki 🙂