image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj wstawiam przepis na sos pieczarkowy, który najbardziej smakuje nam razem z mięsem, kopytkami czy kluskami śląskimi albo z makaronem. Sos pieczarkowy jest prosty w przygotowaniu, a bardzo smaczny. 
Sos pieczarkowy
przepis na sos pieczarkowy, sos z pieczarkami, sos pieczarkowy przepis

250 g pieczarek

mała cebula
3 łyżki masła lub oleju
ząbek czosnku
3/4 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz czarny, suszony tymianek
natka pietruszki
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oleju i wrzucić posiekaną w kostkę cebulkę.
Smażyć aż się zeszkli, dodać posiekany ząbek czosnek i chwilę przesmażyć.
Dodać kolejną łyżkę masła lub oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki – smażyć na większej mocy palnika przez około 5 minut, a potem wlać śmietankę i gotować aż zgęstnieje. 
Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
przepis na sos pieczarkowy, sos z pieczarkami, sos pieczarkowy przepis

4 Replies to “Sos pieczarkowy”

  1. Justyna Żak says: 8 maja 2014 at 18:20

    pyszny:) bardzo lubię sos i zupę pieczarkową:D

  2. martanovacka says: 8 maja 2014 at 21:39

    Najprostszy i najlepszy 🙂

  3. RedRose says: 9 maja 2014 at 17:15

    Tak długo szukałam przepisu na ten sos i w końcu znalazłam, zrobiłam dziś z makaronem. Jest przepyszny:)

    1. Dusia says: 10 maja 2014 at 10:06

      Cieszę się, że mogłam pomóc. Też uwielbiam ten sos 🙂 Następnym razem wyślij mi zdjęcie do albumu czytelników choćby z komórki 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.