W zasadzie nigdy nie przepadałam za robieniem ciasta kruchego, chociaż w zasadzie to na nim piekłam najwięcej ciast na swoich początkach kulinarnych. Za tartami też nie szalałam, ale na przestrzeni lat człowiekowi jednak gust się zmienia. Bardzo nam smakowała ta tarta z kurkami i cukinią, smakuje nawet świetnie odgrzewana na drugi dzień w pracy. Koniecznie spróbujcie!
Polecam też zakręconą tartę z cukinią i marchewką.
Tarta z kurkami i cukinią
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
jajko
duża szczypta soli
3 jajka
200 ml śmietanki 30%
około 150 g kurek
cebula
2 łyżki oleju
mała cukinia
sól, pieprz naturalny, zioła prowansalskie
natka pietruszki
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, które owinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 minut.
W między czasie na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć cebulkę, potem dodać kurki i chwilę razem smażyć, na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki.
Jajka rozmieszać ze śmietanką – dodać przyprawy.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (ok. 23 cm średnicy), nakłuć widelcem by nie wyrosło.
Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć grochem, fasolą, monetami lub inną foremką do pieczenia.
Piec 15 minut w temp. 200 st.C.
Następnie zdjąć obciążenie i papier, środek ciasta napełnić kurkami i cukinią oraz zalać masą jajeczno-śmietanową, a na wierzchu ułożyć natkę pietruszki.
Piec jeszcze przez 30-50 minut do ścięcia się masy w środku.
Podawać na ciepło lub na zimno.