Bardzo dawno nie było wpisu z tego cyklu, ale najzwyczajniej w świecie nie nadążam. Wybrałam dla Was jednak same perełki, które powstały w niedalekiej przeszłości w Trójmieście. Wreszcie powstały bardzo ciekawe restauracje, za które trzymam mocno kciuki! Zapraszam Was na nowe restauracje w Trójmieście.
Nowe kulinarne miejsca w Trójmieście #10
- Neon powstał po przekształceniu się Głównej Osobowej na Abrahama w Gdyni i zamysł jest taki aby było tu tłoczno, głośno i smacznie jak na ulicach Shanghaju. Azjatycki streetfoodowy bar, któremu szefuje tu Jan Kilański uczestnik Top Chefa. Bardzo jestem ciekawa i na pewno niedługo sprawdzę to miejsce :).
- Klubokawiarnia Pracownia Marzeń powstała na gdańskiej Zaspie w pobliżu SKM. To miejsce, w którym zjecie coś słodkiego, napijecie się kawy, a Wasze pociechy znajdą dla siebie przyjazny kącik z zabawkami. Prowadzone są tutaj warsztaty dla dzieci i dla dorosłych. Na miejscu można kupić też balony z helem.
- Moja Gruzja to rodzinne bistro, które również powstało na Zaspie na ul. Pilotów 3. Spróbujecie tu prawdziwych gruzińskich smaków i napijecie się gruzińskiego wina. Przetestowałam stąd już gruzińskie chlebki na wynos za 4 zł sztuka – bardzo dobrze smakowały.
- Falla to kolejna restauracja otworzona na gdańskiej Zaspie w pobliżu SKM. Gdyński oddział był bardzo popularny, więc właściciele otworzyli kolejny punkt, który cały czas tętni życiem, a tłumów nie ma końca. W Falli zjecie wegetariańskie dania kuchni arabskiej.
- Zajezdnia Pizza to malutka pizzeria na Abrahama w Gdańsku ulokowana w pobliżu zajezdni tramwajowej we Wrzeszczu. Zamówicie tu prawdziwą, włoską pizzę w bardzo dobrych cenach – najdroższa za 23 zł. Pojawia się też zawsze pizza tygodnia. Obiecuję przetestować!
- Pan Baleron znany trójmiejskiej gastronomii przeniósł się z Wrzeszcza na górny Monciak w Sopocie. Flagowym produktem są tu amerykańskie cheese steaki, czyli kanapki z grillowanym antrykotem, serowym sosem i różnymi dodatkami. Sprawdziłam już to miejsce, więc spodziewajcie się recenzji :). To kolejny przykład z trójmiejskiej gastronomii z serii „z food trucka do restauracji” – lubię to! -> recenzja TU!
- Machina Eats&Beats to restauracja założona przez męża Maliki, znanej szefowej kuchni z Trójmiasta. Restauracja powstała w Gdańsku na Chlebnickiej i rządzić ma tu makaron robiony na miejscu. Sami wybieramy rodzaj makaronu, sos i dodatki tworząc kompozycję idealną dla nas. Nie zabrakło tu oczywiście bliskowschodnich inspiracji. Nie zabraknie też eventów muzycznych. Bardzo ciekawy koncept.
- Bangkok to restauracja z kuchnią tajską, gdzie na kuchni pracują szefowie kuchni z Tajlandii. Restauracja zlokalizowana jest w dolnym Sopocie na ul. Grunwaldzkiej.
- Cukiernia Szczęśliwy Lis to rodzinna cukiernia, która powstała na osiedlu Albatross Towers koło supermarketu Auchan. W środku znajdziecie pyszne wypieki bez sztucznych dodatków, dobrą kawę i lody. Psiaki są tu mile widziane.
- Manna 68 to wegetariańska restauracja, która powstała w sercu Gdańska na ul. Św. Ducha. Znajdziecie tu też bezglutenowe dania na certyfikowanych produktach. Dania są inspirowane kuchnią całego świata. Już niedługo sprawdzę, co podają tu dobrego :). (recenzja tu)
Wszystkie zdjęcia we wpisie są własnością restauracji.
Manna 68 -byłam tam nie raz i na pewno jeszcze wrócę 🙂
trzaba odwiedzić te miejsca :)))
Pan baleron :O muszę tam się wybrać 😀