image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Restauracja Wave w hotelu Sopot Sheraton, w której serwowana jest kuchnia międzynarodowa z regionalnymi akcentami, zaprasza na nowe wiosenne menu. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji degustacyjnej, na której poznałam nowości z karty dań. Zapraszam po więcej do rozwinięcia wpisu.

fot. Karol Kacperski

Kolację rozpoczęliśmy doskonałym Prosecco – Montelvini Asolo Prosecco Superiore DOCG Brut, Veneto, Włochy, które idealnie nas orzeźwiło i przygotowało kubki smakowe do rybnej przystawki. Jak ono długo miało w sobie bąbelki, które przypomnę w prosecco są naturalnym procesem fermentacji. W świat win wprowadził nas nieoceniony sommelier Sheratona Andrzej Strzelecki.
Szef kuchni Krystian Szidel na przystawkę w wiosennym menu proponuje tatar z łososia, ceviche z czerwonej cebuli, kompresowane jabłko z miętą. Bardzo dobry tatar z łososia, posiekany nie za grubo nie za cienko, tak jak lubię, a dodatki idealnie dobrane – na talerzu znalazły się jeszcze palone oliwki i aioli.
Do przystawki, ale także zupy, o której za chwilę, podano białe wino Jules Taylor Sauvignon Blanc, Marlborough, Nowa Zelandia.
Wśród zup w karcie dań można wybierać spośród consomme z dzikiego ptactwa, zupy szczawiowej, ale także zupy rybnej z pomidorami i szafranem, którą miałam okazję skosztować. To była jedna z pyszniejszych zup rybnych, które jadłam, taka nieoczywista, wcale nie na sposób tajski, nie w postaci popularnego kremu pomidorowego z rybami. To był esencjonalny bulion rybny z kawałkami ryb, mulami i pomidorami – klasycznie, wykwitnie, pysznie.
Przed daniem głównym sommelier zaproponował czerwone włoskie wino Rivetto Ercolino Dolcetto d’Alba, Piedmont, bardzo przyjemne, harmonijne, bez mocnych tanin.
Po raz pierwszy miałam okazję spróbować królika – przełamałam się, było wybitnie przygotowane, kruche i soczyste, ale jednak to nie dla mnie. Skoki z królika z zieloną soczewicą i sosem z czerwonego wina i szynki parmeńskiej przypadło do gustu męskiej publiczności. Musze przyznać, że sos był naprawdę niesamowity! Z dodatków nie smakował mi tylko chips z ciecierzycy.
Przed deserem w naszych kieliszkach wylądował Chateau Loupiac Gaudiet, Loupiac, Francja – wino białe, słodkie, które najbardziej mnie zachwyciło swoim smakiem i zapachem. Mocno oleiste, o zapachu i smaku miodu, bardzo słodkie, ale to must have do spróbowania.
Podobny deser do poniższego miałam okazję już zjeść podczas festiwalu Restaurant Week w restauracji Sheratona – Polskie Smaki (zobacz), jednak tamten wcale na mnie wrażenia nie zrobił. Podczas tej kolacji sernik z chałwą, prażony słonecznik, sos z rokitnika był dopracowany, chałwa była wyczuwalna, a reszta smaków się przyjemnie przeplatała. Te urocze małe, zielone beziki wyglądały jakby miały rosę-coś pięknego i pysznego :).
Które danie prezentuje się najlepiej? 🙂
Pełne menu restauracji znajdziecie tu klik.

4 Replies to “Nowe menu w Restauracji Wave Sheraton Sopot”

  1. Asia Hadzik says: 15 maja 2017 at 22:41

    Sama nie wiem, co by mnie zaciekawiło… DO królika miałam kilka podejść, al emi nie podszedł… Więc najpręzeij zupa lub deser

    1. Dusia says: 16 maja 2017 at 06:11

      w menu jest jeszcze dorsz, który brzmi obłędnie!

    2. Poszukiwacz Prawdy says: 24 maja 2017 at 20:38

      Tyle wykwintnych potraw, robi wrażenie 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.