Wczoraj opublikowałam dla Was recenzję książki Piotra Kucharskiego „Na słodko”, a dzisiaj prezentuję odwrócone ciasto ze śliwkami z Jego przepisu, które zachwyciło mnie swoim słodkim, różowym wyglądem, ale było też niezwykle wilgotne i smaczne. Przepisy ze śliwkami zebrane są w tym linku – klik.
Odwrócone ciasto ze śliwkami
150 g masła
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
160 g mąki tortowej
około 300 g śliwek
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
Mąkę z proszkiem wymieszać i przesiać do ciasta, a następnie ręcznie łyżką wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem.
Na spód wyłożyć połówki śliwek, a na owoce wylać ciasto.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę – sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.
Ciasto podawać owocami do góry, można jeść ciepłe.
Chętnię kiedy wypróbuję;)
wyślij fotkę wtedy 🙂
uwielbiam sliwki
to trzeba zrobić 🙂
Nie jestem fanką śliwek, ale w twoim wykonaniu wgląda to kosmicznie, chyba się skuszę i spróbuje! 🙂
a ja bardzo je lubią, ale wyłącznie w cieście 🙂 to ciasto jest genialne, koniecznie zrób i wyślij fotkę 🙂
Kolor faktycznie ma cudowny. Nie można przejść obok niego obojętnie 🙂
oja smakowitości
super ciasto
Mmm … wygląda pewnie tak, jak smakuje, czyli cudownie 😀
Wygląda obłędnie! 🙂