Wczoraj opublikowałam dla Was recenzję książki Piotra Kucharskiego „Na słodko”, a dzisiaj prezentuję odwrócone ciasto ze śliwkami z Jego przepisu, które zachwyciło mnie swoim słodkim, różowym wyglądem, ale było też niezwykle wilgotne i smaczne. Przepisy ze śliwkami zebrane są w tym linku – klik.
Odwrócone ciasto ze śliwkami

150 g masła
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
160 g mąki tortowej
około 300 g śliwek

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
Mąkę z proszkiem wymieszać i przesiać do ciasta, a następnie ręcznie łyżką wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem.
Na spód wyłożyć połówki śliwek, a na owoce wylać ciasto.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę – sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.
Ciasto podawać owocami do góry, można jeść ciepłe.

11 Replies to “Odwrócone ciasto ze śliwkami”

  1. Asia Hadzik says: 10 października 2016 at 00:12

    Chętnię kiedy wypróbuję;)

    1. Dusia says: 10 października 2016 at 07:08

      wyślij fotkę wtedy 🙂

    1. Dusia says: 11 października 2016 at 08:22

      to trzeba zrobić 🙂

  2. Dominika Kasiak says: 10 października 2016 at 16:26

    Nie jestem fanką śliwek, ale w twoim wykonaniu wgląda to kosmicznie, chyba się skuszę i spróbuje! 🙂

    1. Dusia says: 11 października 2016 at 08:22

      a ja bardzo je lubią, ale wyłącznie w cieście 🙂 to ciasto jest genialne, koniecznie zrób i wyślij fotkę 🙂

  3. gin says: 11 października 2016 at 11:17

    Kolor faktycznie ma cudowny. Nie można przejść obok niego obojętnie 🙂

  4. Michalina says: 13 października 2016 at 21:15

    Mmm … wygląda pewnie tak, jak smakuje, czyli cudownie 😀

  5. Pychotków says: 14 października 2016 at 19:19

    Wygląda obłędnie! 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.