W tym roku przygotowałam oprócz ogórków musztardowych także równie słynne w internecie ogórki curry. Te moje ogórki curry są z dużą ilością papryki, którą bardzo wszyscy lubimy. Jestem niezwykle ciekawa, jak będą smakować. Podobno smaczne są nawet po tygodniu, ale ja moje otworzę dopiero zimą.
Ogórki curry – papryka

2 kg ogórków gruntowych
zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki curry
2 łyżki soli
łyżka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka pieprzu w ziarnach
 2 łyżeczki gorczycy
Ogórki pokroić na plasterki (można pomóc sobie tarką od sprzętów agd) – ogórki można obrać, ale ja zostawiłam skórkę, będą bardziej chrupiące.
Składniki marynaty zagotować i zostawić do wystygnięcia.
Do wyparzonych słoików (np. w piekarniku – 120 st.C. 10 minut) nałożyć ogórki do 3/4 wysokości.
Następnie zalać je zalewą, zakręcić i pasteryzować od zagotowania przez 15 minut (mniejsze słoiki 10 minut). 
Odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

One Reply to “Ogórki curry”

  1. Merkury says: 8 września 2015 at 11:26

    Stara, sprawdzona mieszanka, która idealnie oddaje smaki jesieni 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.