W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam sałatkę z ogórków do słoików i zimą naprawdę pozytywnie nas zaskoczyła, dlatego w tym roku odważyłam się zrobić po raz pierwszy jeszcze inne, dosyć słynne w internecie ogórki. Ogórki musztardowe jeszcze przed pasteryzacją świetnie smakowały, zalewa jest rewelacyjna i polecam Wam zrobić.
Ogórki musztardowe
2 kg ogórków gruntowych
zalewa:
5 szklanek wody
szklanka octu 10%
szklanka cukru
2 łyżki soli
4 łyżki musztardy (u mnie kaszubska z ziarenkami gorczycy)
2 łyżki musztardy miodowej
do każdego słoika:
po 2 liście laurowe
po 3 kulki ziela angielskiego
po 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
Umyte ogórki pokroić w plasterki – używam do tego celu tarki z blendera.
Składniki zalewy oprócz musztardy zagotować, wystudzić, a następnie dodać musztardę i wymieszać.
Słoiki wyparzyć – myję słoiki, wycieram i wstawiam do piekarnika na 120 st.C. trzymam przez 5-10 minut i wyjmuję.
Do każdego słoika włożyć 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu.
Następnie włożyć ogórki i zalać je zalewą, najlepiej do 2/3 wysokości.
Pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Po pasteryzacji odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Wyszło mi 5 słoików po ok 400 ml.
koleżanka kiedyś poczęstowała mnie takimi musztardowymi ogórkami i były przepyszne!
Muszą być bardzo smaczne te ogórki. 🙂