Nowe wyzwania.

Ogórki konserwowe
litr wody
łyżka soli
100g cukru
pół szklanki octu 10%
ogórki
łyżka przyprawy do konserwowania Marsyl
Wodę zagotować z solą i cukrem.
Pod koniec gotowania dodać ocet. 
Na dno wyparzonych słoików wsypać przyprawę do konserwowania ogórków.
Układać ogórki.
Zalać ciepłą zalewą i porządnie zakręcić.
Przyprawę dostałam do testowania od Przyślij przepis i trochę się bałam, bo jeszcze nigdy nie robiłam ogórków konserwowych, a to jeszcze miało być na nieznanej mi przyprawie. Jednak jak tylko przeczytałam skład przyprawy to już obaw nie miałam. W mieszance znajdziemy: koper, gorczycę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, estragon, marchew i ostrą paprykę. I tak sobie myślałam, pewnie wszystko sproszkowane…Jak otworzyłam saszetkę to się pozytywnie zdziwiłam, zresztą sami zobaczcie.
Przyprawa jest niezwykle aromatyczne, aż chce się ją wąchać 🙂
Ogórki są gotowe po 3tygodniach, ja moich się nie mogłam doczekać i otworzyłam po 2 tygodniach. Ogórki są bardzo aromatyczne i smaczne, idealne jako dodatek do obiadu, do kanapek czy sałatek.

Polecam przyprawę 🙂 a sama muszę zakonserwować kolejną porcję:)

11 Replies to “Ogórki konserwowe.”

  1. Anonimowy says: 18 lipca 2012 at 07:17

    Dla mnie to również nowe wyzwanie!
    Uwielbiam ogórki konserwowe, będę musiała się z tym zmierzyć:)

  2. Agaton says: 18 lipca 2012 at 07:21

    Bardzo lubię ogórki konserwowe, ale nigdy nie używałam gotowej przyprawy, bo właśnie bałam się sztucznych składników i proszku. A ta przyprawa wygląda świetnie, rozejrzę się za nią w sklepach. Ciekawa jestem jak wyjdą ogórki 🙂

  3. Tomek gotuje says: 18 lipca 2012 at 08:23

    Też niedawno robiłem konserwowe ogórki, ale z własnymi dodatkami. Czekam aż nabiorą "mocy", bo największym problemem było odpowiednie dobranie proporcji octu do wody. Przejrzałem mnóstwo przepisów i w każdym stosunek jest inny, od pół na pół do 1:8. Po pierwszej próbie będzie wiadomo czy octu jest za dużo czy za mało 😉

  4. Gula says: 18 lipca 2012 at 08:54

    U mnie takie ogórki by nie wytrzymały tyle czasu. Po dwóch dniach rączki już wędrują do słoika:)

  5. Kempek says: 18 lipca 2012 at 10:21

    Też mam zamiar w Polsce zaprawić sobie ogóry! 🙂
    Tu niestety jeszcze ogórków gruntowych nie spotkałam…

  6. świeże jeżyny says: 18 lipca 2012 at 12:16

    Ciekawa jestem efektu końcowego 😉

  7. Elexis says: 18 lipca 2012 at 13:01

    Ja testowałam tej firmy przyprawę do kwaszenia ogórków i naprawdę wyszły pyszne:) Przerosły wszelkie moje oczekiwania:)

  8. burczymiwbrzuchu says: 18 lipca 2012 at 18:26

    Jestem wielką fanką ogórków konserwowych 🙂

  9. Catus says: 18 lipca 2012 at 19:12

    Na mnie też czeka ta przyprawa do testowania 🙂

  10. pasjonatka says: 18 lipca 2012 at 19:50

    pamietam jak babcia robila 😀

  11. makusia-zbysiowa says: 5 sierpnia 2012 at 11:00

    Wspaniała ta przyprawa tez miałam przyjemność przetestowania;)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.