Nowe wyzwania.
Ogórki konserwowe
litr wody
łyżka soli
100g cukru
pół szklanki octu 10%
ogórki
łyżka przyprawy do konserwowania Marsyl
Wodę zagotować z solą i cukrem.
Pod koniec gotowania dodać ocet.
Na dno wyparzonych słoików wsypać przyprawę do konserwowania ogórków.
Układać ogórki.
Zalać ciepłą zalewą i porządnie zakręcić.
Przyprawę dostałam do testowania od Przyślij przepis i trochę się bałam, bo jeszcze nigdy nie robiłam ogórków konserwowych, a to jeszcze miało być na nieznanej mi przyprawie. Jednak jak tylko przeczytałam skład przyprawy to już obaw nie miałam. W mieszance znajdziemy: koper, gorczycę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, estragon, marchew i ostrą paprykę. I tak sobie myślałam, pewnie wszystko sproszkowane…Jak otworzyłam saszetkę to się pozytywnie zdziwiłam, zresztą sami zobaczcie.
Przyprawa jest niezwykle aromatyczne, aż chce się ją wąchać 🙂
Ogórki są gotowe po 3tygodniach, ja moich się nie mogłam doczekać i otworzyłam po 2 tygodniach. Ogórki są bardzo aromatyczne i smaczne, idealne jako dodatek do obiadu, do kanapek czy sałatek.
Ogórki są gotowe po 3tygodniach, ja moich się nie mogłam doczekać i otworzyłam po 2 tygodniach. Ogórki są bardzo aromatyczne i smaczne, idealne jako dodatek do obiadu, do kanapek czy sałatek.
Polecam przyprawę 🙂 a sama muszę zakonserwować kolejną porcję:)
Dla mnie to również nowe wyzwanie!
Uwielbiam ogórki konserwowe, będę musiała się z tym zmierzyć:)
Bardzo lubię ogórki konserwowe, ale nigdy nie używałam gotowej przyprawy, bo właśnie bałam się sztucznych składników i proszku. A ta przyprawa wygląda świetnie, rozejrzę się za nią w sklepach. Ciekawa jestem jak wyjdą ogórki 🙂
Też niedawno robiłem konserwowe ogórki, ale z własnymi dodatkami. Czekam aż nabiorą "mocy", bo największym problemem było odpowiednie dobranie proporcji octu do wody. Przejrzałem mnóstwo przepisów i w każdym stosunek jest inny, od pół na pół do 1:8. Po pierwszej próbie będzie wiadomo czy octu jest za dużo czy za mało 😉
U mnie takie ogórki by nie wytrzymały tyle czasu. Po dwóch dniach rączki już wędrują do słoika:)
Też mam zamiar w Polsce zaprawić sobie ogóry! 🙂
Tu niestety jeszcze ogórków gruntowych nie spotkałam…
Ciekawa jestem efektu końcowego 😉
Ja testowałam tej firmy przyprawę do kwaszenia ogórków i naprawdę wyszły pyszne:) Przerosły wszelkie moje oczekiwania:)
Jestem wielką fanką ogórków konserwowych 🙂
Na mnie też czeka ta przyprawa do testowania 🙂
pamietam jak babcia robila 😀
Wspaniała ta przyprawa tez miałam przyjemność przetestowania;)