Ogórki małosolne powinny znaleźć się w każdym domu. Nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, a nadają się doskonale na kanapki, do obiadu czy jako przekąska. Sezon ogórkowy uważam za rozpoczęty, więc przepis na ogórki małosolne Wam przedstawiam, bo na kiszone ogórki znajdziecie tutaj – klik.
Ogórki małosolne
1 kg twardych ogórków
1,5 l wody
1,5 łyżki soli
baldachimy kopru
2-3 liście wiśni
kilka ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu + liście chrzanu
Ogórki dokładnie umyć.
Zagotować wodę z solą – odstawić do ostudzenia, ma być lekko ciepła, nie zimna i nie gorąca.
Ogórki układać w dużym szklanym słoju, przekładając je koprem, liśćmi wiśni, przekrojonymi ząbkami czosnku i kawałkami chrzanu.
Zalać ogórki przygotowaną wodą z solą.
Na wierzchu ułożyć liście chrzanu i przycisnąć ogórki np. małym talerzykiem, na talerzyku można położyć wyparzony kamień – wszystkie ogórki muszą być pokryte wodą.
Odstawić w miejsce niezbyt nasłonecznione.
Ogórki gotowe są po 3 dniach.
ja daję jeszcze liście czarnej porzeczki 🙂