Na pewno wiecie, że mięso gotowane z użyciem piwa jest często bardziej soczyste. Jakiś czas temu robiłam żeberka słodko-pikantne na piwie, a jeszcze wcześniej marynowałam kurczaka w piwie do sezamowych kąsków. Dzisiaj proponuję oryginalny deser z użyciem piwa, a dokładnie jest to waniliowa panna cotta z piwną galaretką.
Waniliowa panna cotta z piwną galaretką
pół szklanki śmietanki 30%
pół szklanki mleka
2 łyżki cukru
pół laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny
pół szklanki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
2 łyżki miodu
2 goździki
czubata łyżeczka żelatyny
Śmietankę z mlekiem, cukrem i wyjętymi ziarenkami z laski wanilii zagotować.
Odstawić garnuszek, dodać żelatynę i wymieszać porządnie trzepaczką.
Masę przelać do pucharków, wstawić do lodówki, aby panna cotta stężała.
Piwo wlać do innego rondelka, dodać miód i goździki, zagotować.
Gotować chwilę – do momentu aż płyn zacznie gęstnieć.
Przecedzić przez sito, albo wyjąć goździki.
Odstawić z palnika, dodać żelatynę, zostawić do ostudzenia.
Chłodną galaretkę wylać na panna cottę.
Zostawić do stężenia w lodówce.
Na wierzch można zetrzeć czekoladę.
Wersja dla dorosłych , bardzo ciekawa 🙂
Sama próbowałam tego piwa i dlatego jestem przekonana że ten deser to strzał w dziesiątkę! :))
Panna cottę uwielbiam, w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Za piwem średnio przepadam, więc chyba pozostanę przy klasycznym smaku – karmelowym na przykład 🙂
a to dopiero połączenie:) muszę spróbować:D
Smakowity deser dla dorosłych, muszę wypróbować przy okazji jakiejś imprezy 🙂
Uwielbiam Panna Cottę ! Piwnej jeszcze nie jadłam.
Ale świetny pomysł! 🙂
Takiej jeszcze nie jadłam ale wygląda bardzo apetycznie 🙂
Świetny pomysł na galaretkę. Muszę taką zrobić!!!
Muszę zrobić taką domową:)