Kiedy zobaczyłam ten przepis to koniecznie musiałam zrobić to ciasto. Jabłka, serek homogenizowany, jesienne ciasto z cynamonem – serowy jabłecznik jest obłędnie dobry, delikatny, puszyste poduszeczki, z miękkimi jabłkami w środku. Prezentuje się nietypowo, dlatego to ciasto dołącza do listy ulubionych. Inne ciasta z jabłkami na blogu:
Jabłecznik serowy
ciasto:
2,5 szklanki mąki
250 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
8 dużych jabłek
cynamon
cukier puder do posypania
Składniki na ciasto zagnieść ze sobą, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach blaszki, wyłożyć ciastem dno blaszki.
Na cieście układać jabłka w 2 lub 3 rzędy, wybrzuszeniami do góry, posypać je cynamonem i cukrem.
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka.
Nakłuć wierzch ciasta widelcem.
Piec 45 minut w temp. 180 st.C. – do zrumienienia.
Serowego jeszcze nie miałam okazji próbować , musi być bardzo delikatny 🙂
też dzis ten przepis oglądałam i mam chęć zrobić. Ślicznie Tobie wyszedł
prezentuje się bardzo okazale i nawet nie wątpię w to, że jest pyszny 🙂
Jabłka i ser, super połączenie, wygląda bardzo zachęcająco 🙂
na szarlotkę to bym miała ochotę, szczególnie taką serową *-*
Słszałam o nim wiele..że najlepszy :). Ale nigdy jeszcze nie próbowałam. Musi być przepyszny :).
pyszności, zjadłabym taki:D
Ostatni hit i numer jeden w jednym 😉 Pycha!
ale apetycznie wygląda!
Wygląda cudownie! Mnie też się podoba i chyba będę musiała go zrobić 🙂
zjadłabym takiego placka 🙂
Świetne ciasto. Robiłam tez ze śliwką i gruszką. wszystkie te wersje są super!
Pozdrawiam
To ja też coś zmontuje bo wygląda że proste i apetyczne:)
Pysznie wygląda:)
Nie jadlam jeszcze takiego ciasta na serku, ale wyglada zacnie, no i ja szarlotki biore w ciemno. 🙂
To ciasto celowo nie ma jajek? Czy to błąd?
Nie ma w tym cieście jajek.