Kiedy zobaczyłam ten przepis to koniecznie musiałam zrobić to ciasto. Jabłka, serek homogenizowany, jesienne ciasto z cynamonem – serowy jabłecznik jest obłędnie dobry, delikatny, puszyste poduszeczki, z miękkimi jabłkami w środku. Prezentuje się nietypowo, dlatego to ciasto dołącza do listy ulubionych. Inne ciasta z jabłkami na blogu:
Jabłecznik serowy
jabłecznik serowy, przepis na najlepszy jabłecznik, najlepszy jabłecznik, jabłecznik bez jajek, jabłecznik z serkiem, poduszki z jabłkami

ciasto:
 2,5 szklanki mąki
 250 g masła
 200 g waniliowego serka homogenizowanego
 2/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
 8 dużych jabłek   
 cynamon
 cukier puder do posypania
Składniki na ciasto zagnieść ze sobą, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach blaszki, wyłożyć ciastem dno blaszki.
Na cieście układać jabłka w 2 lub 3 rzędy, wybrzuszeniami do góry, posypać je cynamonem i cukrem.
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka.
Nakłuć wierzch ciasta widelcem.
Piec 45 minut w temp. 180 st.C. – do zrumienienia.

17 Replies to “Jabłecznik serowy”

  1. Natalie says: 29 listopada 2013 at 13:02

    Serowego jeszcze nie miałam okazji próbować , musi być bardzo delikatny 🙂

  2. Izaa says: 29 listopada 2013 at 13:06

    też dzis ten przepis oglądałam i mam chęć zrobić. Ślicznie Tobie wyszedł

  3. bielinka says: 29 listopada 2013 at 13:17

    prezentuje się bardzo okazale i nawet nie wątpię w to, że jest pyszny 🙂

  4. Jola8000 says: 29 listopada 2013 at 13:30

    Jabłka i ser, super połączenie, wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  5. teenager ;) says: 29 listopada 2013 at 15:13

    na szarlotkę to bym miała ochotę, szczególnie taką serową *-*

  6. Kam cia says: 29 listopada 2013 at 16:04

    Słszałam o nim wiele..że najlepszy :). Ale nigdy jeszcze nie próbowałam. Musi być przepyszny :).

  7. Justyna Żak says: 29 listopada 2013 at 17:31

    pyszności, zjadłabym taki:D

  8. Magda C. says: 29 listopada 2013 at 17:50

    Ostatni hit i numer jeden w jednym 😉 Pycha!

  9. Asia Hadzik says: 29 listopada 2013 at 21:15

    ale apetycznie wygląda!

  10. Majana says: 29 listopada 2013 at 22:09

    Wygląda cudownie! Mnie też się podoba i chyba będę musiała go zrobić 🙂

  11. Jagoda S says: 29 listopada 2013 at 22:56

    zjadłabym takiego placka 🙂

  12. Kuchenne Zabawy says: 30 listopada 2013 at 19:49

    Świetne ciasto. Robiłam tez ze śliwką i gruszką. wszystkie te wersje są super!
    Pozdrawiam

    1. Joanna S says: 1 grudnia 2013 at 14:46

      To ja też coś zmontuje bo wygląda że proste i apetyczne:)

  13. Karolina says: 5 grudnia 2013 at 11:32

    Nie jadlam jeszcze takiego ciasta na serku, ale wyglada zacnie, no i ja szarlotki biore w ciemno. 🙂

  14. Anonimowy says: 28 maja 2015 at 20:45

    To ciasto celowo nie ma jajek? Czy to błąd?

    1. Dusia says: 29 maja 2015 at 07:00

      Nie ma w tym cieście jajek.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.