Ten deser charakteryzuje się rustykalną prostotą i przywołuje skojarzenia z urokami XVII wiecznej francuskiej wsi. Siedemnastowieczne pieczone jabłka z cynamonem to deser z „Uczty lody i ognia”, czyli książki kucharskiej opracowanej na podstawie Gry o tron i kolejnych części z sagi – recenzja niebawem. Pieczone jabłka są doskonałe w smaku i przywołują moje smaki dzieciństwa, kiedy jabłuszka piekło się w domowym piecu. Miękkie jabłka z masłem i cynamonem to prawie jabłkowa tarta :).
Pieczone jabłka z cynamonem
„Uczta lodu i ognia” Ch. Monroe-Cassel, S. Lehrer 
pieczone jabłka, pieczone jabłka z cynamonem, jak zrobić pieczone jabłka, pieczone jabłka przepis

2 twarde jabłka
łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki roztopionego masła
4 łyżki cukru
woda
Wymieszać roztopione masło z cynamonem i cukrem.
Jabłka przeciąż na pół, wzdłuż ogryzka.
Wydrążyć gniazda nasienne – najlepiej zrobić to łyżką do melonów.
Ostrym nożem nakłuć miąższ jabłka.
W naczyniu żaroodpornym lub brytfance ułożyć jabłka dziurką do góry i nalać na dno naczynia wodę, tylko tyle by przykryć dno naczynia.
Podzielić nadzienie na wszystkie jabłka i równomiernie rozprowadzić w zagłębieniach.
Piec pod przykryciem ( piekłam bez i uważam, że przykrycie jest zbędne) w temp. 175 st. przez 45 minut. 
Najlepiej sprawdzić po 40 minutach miękkość jabłek.
pieczone jabłka, pieczone jabłka z cynamonem, jak zrobić pieczone jabłka, pieczone jabłka przepis
pieczone jabłka, pieczone jabłka z cynamonem, jak zrobić pieczone jabłka, pieczone jabłka przepis
pieczone jabłka, pieczone jabłka z cynamonem, jak zrobić pieczone jabłka, pieczone jabłka przepis

6 Replies to “Pieczone jabłka”

  1. Natalie says: 7 stycznia 2014 at 16:18

    Smak dzieciństwa . Uwielbiam takie jabłka 🙂

  2. Kulinarny Zenit says: 7 stycznia 2014 at 18:28

    moja babuszka robi podobnie tyle że z konfiturą różną w środku 🙂 Takie z cynamonem muszą być świetne! Podsunę jej pomysł 🙂

  3. Trzcinowisko says: 7 stycznia 2014 at 22:10

    Właśnie dzisiaj sobie przeglądałam tę książeczkę i mam na oku parę przepisów.
    Pozytywne zaskoczenie. Dostałam ją na prezent i niewiele się spodziewałam. Ale podczas przewracania stron zmieniłam zdanie:)
    Widziałam też przepis na te jabłka Twje nie ustępują uroda tym ze zdjęcia książkowego. 🙂

    1. Dusia says: 9 stycznia 2014 at 11:15

      Ojej bardzo mi miło, że moje jabłuszka ładnie wyglądają. Też nie mogłam się przemóc, ale jak się zagłębiłam to bardzo fajna książka

  4. Paulina Kwiatkowska says: 8 stycznia 2014 at 06:13

    Już dłuższy czas przymierzam się do wykonania pieczonych jabłek:)

  5. whiness says: 8 stycznia 2014 at 07:11

    Wyglądają imponująco. 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.