Ten deser charakteryzuje się rustykalną prostotą i przywołuje skojarzenia z urokami XVII wiecznej francuskiej wsi. Siedemnastowieczne pieczone jabłka z cynamonem to deser z „Uczty lody i ognia”, czyli książki kucharskiej opracowanej na podstawie Gry o tron i kolejnych części z sagi – recenzja niebawem. Pieczone jabłka są doskonałe w smaku i przywołują moje smaki dzieciństwa, kiedy jabłuszka piekło się w domowym piecu. Miękkie jabłka z masłem i cynamonem to prawie jabłkowa tarta :).
Pieczone jabłka z cynamonem
„Uczta lodu i ognia” Ch. Monroe-Cassel, S. Lehrer
2 twarde jabłka
łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki roztopionego masła
4 łyżki cukru
woda
Wymieszać roztopione masło z cynamonem i cukrem.
Jabłka przeciąż na pół, wzdłuż ogryzka.
Wydrążyć gniazda nasienne – najlepiej zrobić to łyżką do melonów.
Ostrym nożem nakłuć miąższ jabłka.
W naczyniu żaroodpornym lub brytfance ułożyć jabłka dziurką do góry i nalać na dno naczynia wodę, tylko tyle by przykryć dno naczynia.
Podzielić nadzienie na wszystkie jabłka i równomiernie rozprowadzić w zagłębieniach.
Piec pod przykryciem ( piekłam bez i uważam, że przykrycie jest zbędne) w temp. 175 st. przez 45 minut.
Najlepiej sprawdzić po 40 minutach miękkość jabłek.
Smak dzieciństwa . Uwielbiam takie jabłka 🙂
moja babuszka robi podobnie tyle że z konfiturą różną w środku 🙂 Takie z cynamonem muszą być świetne! Podsunę jej pomysł 🙂
Właśnie dzisiaj sobie przeglądałam tę książeczkę i mam na oku parę przepisów.
Pozytywne zaskoczenie. Dostałam ją na prezent i niewiele się spodziewałam. Ale podczas przewracania stron zmieniłam zdanie:)
Widziałam też przepis na te jabłka Twje nie ustępują uroda tym ze zdjęcia książkowego. 🙂
Ojej bardzo mi miło, że moje jabłuszka ładnie wyglądają. Też nie mogłam się przemóc, ale jak się zagłębiłam to bardzo fajna książka
Już dłuższy czas przymierzam się do wykonania pieczonych jabłek:)
Wyglądają imponująco. 🙂