Rekordy wejść.
Na blogu.
Szukajcie.
Inspirujcie się.
Piernik marchewkowy
piernik, jak zrobić piernik, piernik marchewkowy, przepis na piernik, piernik z marchewką, prosty piernik
 2 szklanki cukru
szklanka oleju
4 jajka
3 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
2 szklanki tartej marchewki
puszka ananasa
Białka oddzielić od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami i olejem.
Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami (korzenną, cynamonem i kakao), ucierać już ręcznie.
Dodać starte marchewki na dużych oczkach i pokrojonego drobno ananasa.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
Piec około 40 minut w temp. 180st.C do tzw.suchego patyczka.

Print Friendly and PDF

piernik, jak zrobić piernik, piernik marchewkowy, przepis na piernik, piernik z marchewką, prosty piernik

19 Replies to “Piernik”

  1. asieja says: 21 grudnia 2012 at 10:07

    piernik z marchewką i ananasem! ale fajnie:-))

  2. Melania W says: 21 grudnia 2012 at 10:11

    Pięknie i świątecznie u Ciebie 🙂

  3. MartynCia ^^ says: 21 grudnia 2012 at 11:52

    uwielbiam ciasto marchewkowe, więc piernik marchewkowy dopiero musi być wspaniały!

  4. teenager ;) says: 21 grudnia 2012 at 14:04

    marchewkowy omomom pychotka świąteczna ;d

  5. pasjonatka says: 21 grudnia 2012 at 18:25

    zaslugujesz na kazdy rekord 🙂

  6. Klaudia P says: 21 grudnia 2012 at 19:15

    Mm to musi być niezwykle smaczny piernik 🙂

  7. Kamciss says: 21 grudnia 2012 at 19:23

    Ciasto marchewkowe lubię, a połączenie go z piernikiem brzmi cudownie 🙂

  8. Agnieszka - Blogowa Kuchnia says: 21 grudnia 2012 at 22:58

    Takiego piernika jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować 🙂

  9. Antenka says: 22 grudnia 2012 at 09:09

    boski!
    uwielbiam pierniki:D

  10. codojedzenia says: 22 grudnia 2012 at 18:44

    U mnie tez rekordy.Wszyscy gotuja i piecza! To juz niecale dwa dni!

  11. Gosia says: 25 grudnia 2012 at 16:12

    zrobiłam ten piernik z małymi zmianami i muszę stwierdzić, że jest pyszny! 🙂

  12. Anonimowy says: 20 grudnia 2013 at 12:19

    Prosty i szybki przepis 🙂 Jeszcze tylko kupię składniki i zabieram się za pieczenie 🙂 A skoro jesteś z Trójmiasta to ja też polecę Ci fajną stronę, bo właśnie ruszyła inicjatywa także w Gdyni : http://www.wiemcojem.pl czyli zdrowe (bo bez chemii), tradycyjne produkty które kupujesz od gospodarzy z Trójmiasta. Polecam i pozdrawiam!

  13. Anonimowy says: 27 grudnia 2014 at 20:38

    przepis na jaka forme

    1. Dusia says: 27 grudnia 2014 at 21:52

      duża blaszka prostokątna

  14. Anonimowy says: 27 grudnia 2014 at 20:39

    a mozna uzyc maki pszennej pelnoziarnistej np. gdanskiej mlyny

    1. Dusia says: 27 grudnia 2014 at 21:52

      można spróbować choć nigdy nie robiłam

  15. Anonimowy says: 23 grudnia 2016 at 12:20

    brakuje mi w przepisie: wielkość foremki czy obsypać foremkę bułką czy mąką. Jaka jest ta konsystencja przed włożeniem do piekarnika, piec w termoobiegu czy od dołu? 2 szklanki marchwi luźno wsypane wiórki do szklanki czy raczej je docisnąć?

    1. Dusia says: 23 grudnia 2016 at 14:11

      Duża prostokątna blszka około 20 cm x 30
      obsypać można dowolnie
      piekę zawsze góra dół
      lekko docisnąć marchew, a najbezpieczniej nie dociskać

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.