Rekordy wejść.
Na blogu.
Szukajcie.
Inspirujcie się.
Piernik marchewkowy
2 szklanki cukru
szklanka oleju
4 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker
2 łyżki przyprawy korzennej Dr. Oetker
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
2 szklanki tartej marchewki
puszka ananasa
Białka oddzielić od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami i olejem.
Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami (korzenną, cynamonem i kakao), ucierać już ręcznie.
Dodać starte marchewki na dużych oczkach i pokrojonego drobno ananasa.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
uwielbiam 🙂
piernik z marchewką i ananasem! ale fajnie:-))
Pięknie i świątecznie u Ciebie 🙂
uwielbiam ciasto marchewkowe, więc piernik marchewkowy dopiero musi być wspaniały!
marchewkowy omomom pychotka świąteczna ;d
zaslugujesz na kazdy rekord 🙂
Mm to musi być niezwykle smaczny piernik 🙂
Ciasto marchewkowe lubię, a połączenie go z piernikiem brzmi cudownie 🙂
Takiego piernika jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować 🙂
boski!
uwielbiam pierniki:D
U mnie tez rekordy.Wszyscy gotuja i piecza! To juz niecale dwa dni!
zrobiłam ten piernik z małymi zmianami i muszę stwierdzić, że jest pyszny! 🙂
Prosty i szybki przepis 🙂 Jeszcze tylko kupię składniki i zabieram się za pieczenie 🙂 A skoro jesteś z Trójmiasta to ja też polecę Ci fajną stronę, bo właśnie ruszyła inicjatywa także w Gdyni : http://www.wiemcojem.pl czyli zdrowe (bo bez chemii), tradycyjne produkty które kupujesz od gospodarzy z Trójmiasta. Polecam i pozdrawiam!
przepis na jaka forme
duża blaszka prostokątna
a mozna uzyc maki pszennej pelnoziarnistej np. gdanskiej mlyny
można spróbować choć nigdy nie robiłam
brakuje mi w przepisie: wielkość foremki czy obsypać foremkę bułką czy mąką. Jaka jest ta konsystencja przed włożeniem do piekarnika, piec w termoobiegu czy od dołu? 2 szklanki marchwi luźno wsypane wiórki do szklanki czy raczej je docisnąć?
Duża prostokątna blszka około 20 cm x 30
obsypać można dowolnie
piekę zawsze góra dół
lekko docisnąć marchew, a najbezpieczniej nie dociskać