Leśne opowieści.
Przepełnione słońcem.
Pierogi z jagodami
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
jagody
cukier
dodatki:
śmietana
cukier
listki mięty
Składniki na ciasto pierogowe włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce jagód i cukru, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zgotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać pierogi partiami i gotować do 4 minut.
Pierogi można mrozić jeszcze surowo – kładziemy oddzielnie pierogi do zamrażalnika, po godzinie przekładamy do woreczka lub pojemniczka – zapobiega to sklejeniu.
Gotowe pierogi polać śmietaną, posypać cukrem i ozdobić listkami mięty ( u mnie truskawkowa).
Uwielbiam!!!!!! 😀
mmmm… najlepsze, co może być w sezonie jagodowym! pyszne pierogi.
Poezja:)
pycha, robiłam w czwartek :)pierogi z jagodami kojarza mi się z dzieciństwem i wakacjami u dziadków na wsi :)pozdrawiam
Uwielbiam pierogi! 😉 Co prawda za tymi na słodko przepadam mniej, ale narobiłaś mi strasznego apetytu właśnie na te z jagodami…! Muszę wypróbować Twój przepis 😉
Jagódki <3
Mmm, znikają w kilka minut zawsze 😉
Pychota! 🙂 bardzo lubimy.:)
Widziałam Cię Dusiu chyba na koncercie Brodki w Sopocie, ale nie jestem pewna.:)) i gratuluje kolejnych warsztatów kulinarnych.:) fajnie byłoby pogotowac kiedyś Tobą. 🙂
Pozdrawiam.:) ;*
Z Tobą* :)) hihi
O kurcze! a ja nawet nie wiem jak wyglądasz! byłam byłam 🙂 następnym razem się przywitaj 🙂
najlepsze jedzenie, dzisiaj też miałam takie na obiad:)
Pychota!:) bardzo lubimy.
Widzialam Cię Dusiu na koncercie Moniki Brodki, ale nie jestem pewna.:) Gratuluję kolejnych warsztatow kulinarnych. 🙂 zawsze ciekawe doświadczenie. Fajnie byłoby kiedyś pogotowac w Twoim towarzystwie.:)
Pozdrawiam!:) ;*
pyszne!
ostatnio i u mnie na stole gościły:)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Uwielbiam <3 Dawno nie jadłam 🙂
Uwielbiam i latem muszę zawsze je zrobić 🙂
Letnia klasyka – pysznie wyglądają 🙂
nie jadłam całe wieki:)