image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Leśne opowieści.
Przepełnione słońcem.
Pierogi z jagodami
przepis na pierogi z jagodami, pierogi z jagodami, pierogi z owocami, letnie pierogi, pierogi na słodko

ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
jagody
cukier
dodatki:
śmietana
cukier
listki mięty
Składniki na ciasto pierogowe włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce jagód i cukru, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zgotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać pierogi partiami i gotować do 4 minut. 
Pierogi można mrozić jeszcze surowo – kładziemy oddzielnie pierogi do zamrażalnika, po godzinie przekładamy do woreczka lub pojemniczka – zapobiega to sklejeniu. 
Gotowe pierogi polać śmietaną, posypać cukrem i ozdobić listkami mięty ( u mnie truskawkowa).
przepis na pierogi z jagodami, pierogi z jagodami, pierogi z owocami, letnie pierogi, pierogi na słodko

przepis na pierogi z jagodami, pierogi z jagodami, pierogi z owocami, letnie pierogi, pierogi na słodko

przepis na pierogi z jagodami, pierogi z jagodami, pierogi z owocami, letnie pierogi, pierogi na słodko

17 Replies to “Pierogi z jagodami”

  1. Ania says: 19 lipca 2013 at 23:12

    Uwielbiam!!!!!! 😀

  2. Karmel-itka. says: 20 lipca 2013 at 05:20

    mmmm… najlepsze, co może być w sezonie jagodowym! pyszne pierogi.

  3. Aicena says: 20 lipca 2013 at 08:26

    pycha, robiłam w czwartek :)pierogi z jagodami kojarza mi się z dzieciństwem i wakacjami u dziadków na wsi :)pozdrawiam

  4. Reablly says: 20 lipca 2013 at 09:08

    Uwielbiam pierogi! 😉 Co prawda za tymi na słodko przepadam mniej, ale narobiłaś mi strasznego apetytu właśnie na te z jagodami…! Muszę wypróbować Twój przepis 😉

  5. Paulina Kwiatkowska says: 20 lipca 2013 at 10:03

    Mmm, znikają w kilka minut zawsze 😉

  6. Olina says: 20 lipca 2013 at 12:11

    Pychota! 🙂 bardzo lubimy.:)
    Widziałam Cię Dusiu chyba na koncercie Brodki w Sopocie, ale nie jestem pewna.:)) i gratuluje kolejnych warsztatów kulinarnych.:) fajnie byłoby pogotowac kiedyś Tobą. 🙂
    Pozdrawiam.:) ;*

    1. Olina says: 20 lipca 2013 at 22:05

      Z Tobą* :)) hihi

    2. Dusia says: 20 lipca 2013 at 22:16

      O kurcze! a ja nawet nie wiem jak wyglądasz! byłam byłam 🙂 następnym razem się przywitaj 🙂

  7. Justyna Bąk says: 20 lipca 2013 at 13:15

    najlepsze jedzenie, dzisiaj też miałam takie na obiad:)

  8. Olina says: 20 lipca 2013 at 15:07

    Pychota!:) bardzo lubimy.
    Widzialam Cię Dusiu na koncercie Moniki Brodki, ale nie jestem pewna.:) Gratuluję kolejnych warsztatow kulinarnych. 🙂 zawsze ciekawe doświadczenie. Fajnie byłoby kiedyś pogotowac w Twoim towarzystwie.:)
    Pozdrawiam!:) ;*

  9. Olcik says: 20 lipca 2013 at 16:05

    pyszne!
    ostatnio i u mnie na stole gościły:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

  10. Anna ANTJE says: 20 lipca 2013 at 16:21

    Uwielbiam <3 Dawno nie jadłam 🙂

  11. Majana says: 20 lipca 2013 at 20:13

    Uwielbiam i latem muszę zawsze je zrobić 🙂

  12. grazyna says: 20 lipca 2013 at 20:21

    Letnia klasyka – pysznie wyglądają 🙂

  13. Potravel says: 21 lipca 2013 at 21:54

    nie jadłam całe wieki:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.