Elastyczne ciasto.
Wałkowanie.
Mąka w całej kuchni.
Lepienie mnie.
Zaczarowuje.
Pierogi z zieloną soczewicą
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
szklanka zielonej soczewicy
łyżka oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
dodatkowo:
masło
prażona cebulka
koperek
Przygotowanie zacząć od ugotowania w osolonej wodzie soczewicy.
Soczewicę zalać wodą i gotować według instrukcji, u mnie 15 minut.
Na łyżce oleju usmażyć pokrojone drobno cebule, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir, mieszać razem aż cebula będzie szklista.
Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i paprykę.
Zdjąć z kuchenki, dodać odcedzoną z wody soczewicę i ostudzić.
Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonej wodzie około 4 minut.
Podawać z roztopionym masełkiem, prażoną cebulką i koperkiem.
W swoim przepisie wykorzystałam soczewicę zieloną marki Lestello z firmy Makro K&K, która oferuje m.in. produkty niżej widoczne na zdjęciach. Produkty są zdecydowanie wysokiej jakości.
wygladaja bardzo smacznie! 🙂
Pyszne takie domowe pierożki 😉
Mniam! Muszą być pyszne! 🙂
Ciekawe jest to, że smak soczewicy jest bardzo podobny do mięsa i łatwo te dwa smaki pomylić 🙂
mmm, uwielbiam pierogi z soczewicą, choć do tej pory jadałam tylko z czerwoną. Ale Twoje wyglądają supr apetycznie 🙂
I ja uwielbiam pierogi z soczewicą, choć do tej pory używałam zawsze czerwonej. Cudnie wyglądają na talerzu!
pyszny pomysł , bardzo lubię pierogi chętnie wypróbuję nowy przepis an farsz:)
byłam ciekawa, jakiej soczewicy użyłaś:) pycha wyglądają. zaciekawiło mnie również dodanie imbiru do farszu.
mmm 🙂 ależ urocze zdjęcia, aż chce sie porwać pierożka 😉
Nigdy takich nie robilam!
Dlaczego?.. nie wiem, ale wlasnie sobie zdalam sprawe jak wiele stracilam!
Kocham pierogi, ubostwiam soczewice..:D
Nic tylko ulepic i jesc 😀
Robiłam z soczewicą i bardzo mi smakowały!
Ja robiłam z czerwoną soczewicą, są pyszne 🙂 a jakie zdrowe 🙂
Dzisiaj zrobiłam, ale przepuściłam ugotowaną soczewicę przez maszynkę do mielenia 🙂 Twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Super 🙂 Pochwal się zdjęciem na fanpagu – dołączy do galerii