Staram się w tym roku nacieszyć szparagami, bo zaczęły wreszcie mi smakować i lubię z nimi eksperymentować. Wszystkie przepisy na szparagi tu.
Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki oliwy
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
sos pomidorowy:
400 ml passaty pomidorowej
łyżka oliwy
cebula
sól, pieprz
bazylia/oregano
2 ząbki czosnku
dodatki:
zielone szparagami
szynka parmeńska
suszone pomidory
mozzarella
żółty ser
Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
W tym czasie w rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę i ząbki czosnku – podsmażyć; dolać passatę pomidorową, doprawić solą, pierzem i ziołami; gotować aż sos zgęstnieje – wystudzić.
W między czasie wrzucić szparagi na wrzącą wodę i gotować 3 minuty, a następnie blanszować (przelać zimną wodą).
Ciasto ponownie wyrobić, następnie wywałkować na dwa placki, jak najcieniej – przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej mąką, najlepiej semoliną).
Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, który przykryć warstwą startego sera.
Ułożyć dodatki na pizzy – szparagi, szynkę i suszone pomidory.
Piec przez 25 minut w temp. 200 st.C – po 20 minutach pieczenia dołożyć na wierzch mozzarellę.
Pieczenie na kamieniu do pizzy – max. temp. piekarnika i około 5-7 minut pieczenia.
Muszę wypróbować przepis!
Wspaniale wygląda ta pizza. Zdecydowanie muszę ją spróbować, jeszcze ze szparagami!