Zasypało.
Na biało.
Otulić się.
Szarym szalikiem.
I myśleć o niczym.
Placki z ugotowanych ziemniaków
przepis Dusiowego Taty 🙂

około 500 g ugotowanych ziemniaków
pół szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól, pieprz

Ziemniaki ubić na papkę.
Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i przyprawy.
Wymieszać całość (w zależności od ziemniaków może być potrzebne trochę więcej lub mniej mąki).
Formować placki dowolnej wielkości.
Smażyć na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem.

24 Replies to “Placki z ugotowanych ziemniaków.”

  1. Justyna Bąk says: 9 stycznia 2013 at 08:51

    odmiana po kluskach śląskich:) a ziemniaki z obiadu się nie marnują:)

  2. Rudaaa12 says: 9 stycznia 2013 at 08:58

    ale smacznie wyglądają 🙂

  3. Olka says: 9 stycznia 2013 at 09:25

    O, nowy pomysł na ziemniaki, które zostały z obiadu 🙂 Fajnie.

  4. Gosia says: 9 stycznia 2013 at 09:27

    takiej odmiany ziemniaczanych placków nie znałam, ale przepis bardzo się przyda, bo u mnie zawsze zostają jakieś ugotowane ziemniaki po obiedzie 🙂

  5. Melania W says: 9 stycznia 2013 at 09:51

    Robię dzieciom bardzo podobne, są pyszne z kwaśną śmietaną 🙂

  6. Ona says: 9 stycznia 2013 at 09:52

    Zdolny ten Dusiowy Tato:)

  7. Ania says: 9 stycznia 2013 at 11:27

    mmm u nas z ziemniaków gotowanych królują kopytka ze skwarkami 🙂

  8. www.kasia-gotuje.pl says: 9 stycznia 2013 at 12:20

    🙂 myślałam, że to będą większe kopytka hihi fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków.

  9. Anonimowy says: 9 stycznia 2013 at 14:06

    Ja robię takie tylko z podsmażoną cebulką w środku 🙂 DO tego koniecznie surówka z kiszonej kapusty i marchewki 🙂 Pyszności 😀

    1. Dusia says: 9 stycznia 2013 at 14:14

      U nas często jest już w ziemniakach, jak na obiad było puree 🙂

  10. Anula says: 9 stycznia 2013 at 15:10

    Jeszcze nie robiłam takich placków, dobra alternatywa dla pozostałości z obiadu:)

  11. Anonimowy says: 9 stycznia 2013 at 16:13

    Polecisz może jakies dania na kolację rocznicową (4) ? 🙂

  12. Natalia says: 9 stycznia 2013 at 18:16

    Znam takie, świetny pomysł na recykling :)))

  13. Avelina says: 9 stycznia 2013 at 18:50

    Interesujące, z gotowanych ziemniaków jeszcze nie robiłam 🙂

  14. Emila W says: 9 stycznia 2013 at 19:15

    Ja lubię te placki jeść z sosem grzybowym 🙂 Robię też takie kotlety ,ale też czasem do tych dodaje trochę zmielonych grzybów , też świetnie smakuje, polecam:)

  15. Marzena says: 9 stycznia 2013 at 22:32

    To są Tzw. moskole góralskie:-) Pyszne:-)

  16. Olimpia Davies says: 9 stycznia 2013 at 22:41

    O takiego placuszka z kwaśną śmietaną bym zjadła. Wyglądają bardzo smacznie a przepis mega prosty. Super pomysł.
    Pozdrawiam:-)

  17. MartynCia ^^ says: 9 stycznia 2013 at 22:46

    o, proste i fajne 😉 ja zawsze robiłam wersję z surowych ziemniaków, wypróbuję też tą 😉

  18. Potrawy z ziemniaków says: 9 stycznia 2013 at 23:01

    Ciekawa wersja, z mąką ale akurat na jajku, a nie na drożdzach. Pozdrawiam 🙂

  19. teenager ;) says: 10 stycznia 2013 at 04:07

    ciekawy pomysł na placki ;D

  20. zjedz_mnie says: 10 stycznia 2013 at 07:40

    Do takich placuszków jeszcze sosik i wyżerka że ho ho:)

  21. Viola says: 10 stycznia 2013 at 11:36

    Z gotowanych nie robiłam. Twoje wyglądają doskonale, coś czuję , że na stałe zagoszczą w moim domku. Pozdrawiam ciepluchno 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.