Nowy przepis na makowiec? Co powiecie na makowiec na kruchym spodzie z budyniową pianką i porzeczkową konfiturą? Jeżeli lubicie klasycznego pleśniaka, to pleśniak makowy również przypadnie Wam do gustu. Połączenie kruchego ciasta, maku, pianki bezowej oraz konfitury to niebo w gębie.
Pleśniak makowy
składniki na kruche ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 żółtek
- 200 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa:
- gotowa masa makowa 1,5 kg (ja używam tylko Bakalland) lub domowa masa makowa (tu przepis)
- 2 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
pianka bezowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy w proszku
dodatkowo:
- gęsta konfitura z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe (ok.300 g)
Jak zrobić pleśniak makowy?
Składniki na kruche ciasto zagnieść rękoma lub przy pomocy robota. Podzielić ciasto na dwie części, jedna ma być większa (około 2/3), a druga mniejsza (1/3). Owinąć ciasta folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wziąć większą część ciasta i wylepić nią dno blaszki (dużą, prostokątna 20×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec kruchy spód przez 15 minut w temp. 180 st.C.
Po wyjęciu na podpieczony spód wyłożyć konfiturę porzeczkową (lub powidła). Masę makową wymieszać z żółtkami i bułką tartą, a następnie wyłożyć na konfiturę.
Teraz ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, potem stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż piana będzie lśniąca. Wsypać proszek budyniowy, zmiksować krótko. Pianę budyniowo-bezową wyłożyć na masę makową.
Ostatni etap to starcie na tarce o dużych oczkach pozostałego ciasta na wierzch pianki. Tak przygotowane ciasto przez 30-40 minut do zezłocenia się wierzchu w temp. 180 st.C. Po wyjęciu o ostygnięciu pleśniak makowy jest gotowy :).