Kiedy pierwszy raz spróbowałam chlebków naan w indyjskiej restauracji to przepadłam i jestem do dzisiaj ich wielką fanką. W domu spróbowałam za to zrobić nasze polskie podpłomyki – z domowym sosem czosnkowym smakowały rewelacyjnie, podobnie jak, te z masłem czosnkowym.
Podpłomyki
2,5 szklanki mąki pszennej
szklanka wody
duża szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu miksera z hakiem.
Odrywać po niewielkich kawałkach, rozpłaszczać na dłoni nieco rozciągając ciasto i smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni z dwóch stron aż będą się rumienić.
Od dziecka wprost za nimi przepadam. Dawno nie robiłam, muszę nadrobić zaległości.
Pozdrawiam serdecznie
Pamiętam jak moja babcia robiła makaron swojski. ..zawsze musiała robić więcej bo przy suszenia "placki" jej znikały; )
Uwielbiam naany ale te podplomyki brzmia suuuper.Robie!!!!