Sery z małych gospodarstw zaczynają robić furorę w Polsce. Ich wyznacznikiem jest doskonała jakość.
Jest takie miejsce, w którym goszczą same najlepsze, wybrane i wyjątkowo sery – to miejsce to serypolskie.pl.
Krauzer
Łagodny, maślany i słodki ser zrobiony z surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego.
Idealnie pasuje do chleba i grzanek, a u mnie nadał wyjątkowości zupie krem z cukinii.
Kozidymek
Serek wędzony w olchowym dynie. Dojrzewa kilka dni, a potem jest wędzony przez kilka godzin. Zrobiony z surowego, niepasteryzowanego mleka koziego. W środku jest słonawy, a z zewnątrz wyraźnie czuć aromat dymu. Doskonały do zapiekania, smażenia, grillowany ale sam w sobie jako przekąska jest świetny.
U mnie podany na ciepłej grzance z konfiturą żurawinową. I chyba mój faworyt! A zarzekałam się, że nie polubię – mleko kozie dawno temu spróbowane wywarło na mnie negatywne wrażenie, a tu takie pozytywne zaskoczenie 🙂
Frontiera Blue Jersey
Zdecydowanie robi wrażenie, wyglądem, zapachem i smakiem. Bardzo intensywnie czuć nutę pikantności i słodkości. Zrobiony z mleka surowego, niepasteryzowanego Przypomina gorgonzolę, ale jest o wiele bardziej intensywny. Sprawdzi się w sałatkach i u mnie pojawił się w towarzystwie mixu sałat, moreli i boczku.
Przepisy pojawią się wkrótce na blogu.
mmmm zgłodniałam 🙂
uwielbiam sery maści wszelakiej!
też nie przepadam za kozim serem, ale pozostałe sery rewelacja. Gdzie można je kupić ?
Najłatwiej bezpośrednio ze stronki 🙂
achhh moje smaki:) porwałabym wszystkie, bo kocham wszelkie sery:)
Najbardziej zachęca mnie ten kozi, ale nic dziwnego już od dawna podejrzewam u siebie silne uzależnienie od kozich 🙂
Dusiu, ale mi narobiłaś smaka od rana!!!
Skusiłabym się na Kozidymek 🙂 Piękne zdjęcia Dusia!
Sery to moja zguba…;-) Ale cudne:-)
oj, mniam ! zazdroszczę !
wspaniała współpraca:) ja jestem seropochłaniaczem, więc gdy na jarmarku świątecznym pojawiły się stoiska z regionalnym serem z ochotą wypróbowałam 🙂
Naroniłaś nam apetytu takiego, że ho ho! Chyba muszę Cię odwiedzić 😀
też jestem miłośniczką tych serów i śledzę rozwój tej produkcji; śledzę i trzymam kciuki za ich prosperity:)
Uwielbiam sery, chyba wszystkie jakie istnieją:-)
fajny ten przegląd serów:)
Wspaniałe Polskie serki, piękna prezentacja, genialnie opisane 🙂 Ja mam możliwość często kosztować Irlandzkich, kozi jest bardzo intensywny, dosłownie jakbym była w stajni, ale jest niepowtarzalny 🙂 Następnym razem jak będę miała możliwość to też zrobię fotorelacje i wstawię na bloga co nieco o Irlandzkich serkach 🙂 GENIALNIE!