Sery z małych gospodarstw zaczynają robić furorę w Polsce. Ich wyznacznikiem jest doskonała jakość. 
Jest takie miejsce, w którym goszczą same najlepsze, wybrane i wyjątkowo sery – to miejsce to serypolskie.pl.
Krauzer
Łagodny, maślany i słodki ser zrobiony z surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego.
Idealnie pasuje do chleba i grzanek, a u mnie nadał wyjątkowości zupie krem z cukinii.
Kozidymek
Serek wędzony w olchowym dynie. Dojrzewa kilka dni, a potem jest wędzony przez kilka godzin. Zrobiony z surowego, niepasteryzowanego mleka koziego. W środku jest słonawy, a z zewnątrz wyraźnie czuć aromat dymu. Doskonały do zapiekania, smażenia, grillowany ale sam w sobie jako przekąska jest świetny.
U mnie podany na ciepłej grzance z konfiturą żurawinową. I chyba mój faworyt! A zarzekałam się, że nie polubię – mleko kozie dawno temu spróbowane wywarło na mnie negatywne wrażenie, a tu takie pozytywne zaskoczenie 🙂
Frontiera Blue Jersey
Zdecydowanie robi wrażenie, wyglądem, zapachem i smakiem. Bardzo intensywnie czuć nutę pikantności i słodkości. Zrobiony z mleka surowego, niepasteryzowanego Przypomina gorgonzolę, ale jest o wiele bardziej intensywny.  Sprawdzi się w sałatkach i u mnie pojawił się w towarzystwie mixu sałat, moreli i boczku.
Przepisy pojawią się wkrótce na blogu.

16 Replies to “Polskie sery zagrodowe”

  1. Rudaaa12 says: 29 stycznia 2013 at 06:08

    mmmm zgłodniałam 🙂

  2. Anonimowy says: 29 stycznia 2013 at 07:59

    uwielbiam sery maści wszelakiej!

  3. Jola - Pyszna kuchnia says: 29 stycznia 2013 at 08:00

    też nie przepadam za kozim serem, ale pozostałe sery rewelacja. Gdzie można je kupić ?

    1. Dusia says: 29 stycznia 2013 at 08:01

      Najłatwiej bezpośrednio ze stronki 🙂

  4. Antenka says: 29 stycznia 2013 at 08:20

    achhh moje smaki:) porwałabym wszystkie, bo kocham wszelkie sery:)

  5. Olka says: 29 stycznia 2013 at 08:31

    Najbardziej zachęca mnie ten kozi, ale nic dziwnego już od dawna podejrzewam u siebie silne uzależnienie od kozich 🙂

  6. blog okularnicy says: 29 stycznia 2013 at 08:32

    Dusiu, ale mi narobiłaś smaka od rana!!!

  7. Andźka says: 29 stycznia 2013 at 09:11

    Skusiłabym się na Kozidymek 🙂 Piękne zdjęcia Dusia!

  8. Marzena says: 29 stycznia 2013 at 13:03

    Sery to moja zguba…;-) Ale cudne:-)

  9. ulcik says: 29 stycznia 2013 at 13:37

    oj, mniam ! zazdroszczę !

  10. MartynCia ^^ says: 29 stycznia 2013 at 15:07

    wspaniała współpraca:) ja jestem seropochłaniaczem, więc gdy na jarmarku świątecznym pojawiły się stoiska z regionalnym serem z ochotą wypróbowałam 🙂

  11. Kulinarna Ja says: 29 stycznia 2013 at 16:55

    Naroniłaś nam apetytu takiego, że ho ho! Chyba muszę Cię odwiedzić 😀

  12. Maja Skorupska says: 29 stycznia 2013 at 20:06

    też jestem miłośniczką tych serów i śledzę rozwój tej produkcji; śledzę i trzymam kciuki za ich prosperity:)

  13. Olimpia Davies says: 29 stycznia 2013 at 22:36

    Uwielbiam sery, chyba wszystkie jakie istnieją:-)

  14. Dota|oneginetatopa says: 31 stycznia 2013 at 17:55

    fajny ten przegląd serów:)

  15. Kulinarny Zenit says: 4 lutego 2013 at 21:32

    Wspaniałe Polskie serki, piękna prezentacja, genialnie opisane 🙂 Ja mam możliwość często kosztować Irlandzkich, kozi jest bardzo intensywny, dosłownie jakbym była w stajni, ale jest niepowtarzalny 🙂 Następnym razem jak będę miała możliwość to też zrobię fotorelacje i wstawię na bloga co nieco o Irlandzkich serkach 🙂 GENIALNIE!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.