Te ciasteczka orzechowe poznałam, dzięki koleżance Agnieszce, która nawet nadała im własną nazwę :). Totalnie mnie zachwyciły i okazało się, że można przygotować je w zdrowszej wersji np. na cukrze kokosowym. Te proste ciasteczka są naprawdę świetne i do zrobienia w kilka chwil.
Te ciasteczka orzechowe są bez mąki i bez proszku do pieczenia, a w dodatku są bardzo proste do wykonania!
Zobacz moje inne przepisy na ciasteczka, polecam w szczególności moje ulubione:
Proste ciasteczka orzechowe
- 280 g masła orzechowego
- duże jajko
- 1/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
Użyjcie takiego masła orzechowego, jak lubicie – tym przepisie nie ma znaczenia, czy będzie z kawałkami orzeszków, czy w wersji gładkiej.
Wszystkie składniki w temp. pokojowej umieść w misie miksera i miksuj aż wszystko ładnie się połączy i masa będzie gotowa do formowania. Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a nastpnie wyłóż je w odstępach na papier do pieczenia. Przy użyciu widelca spłaszcz ciasteczka, dzięki czemu powstanie charakterystyczny dla nich wzorek. Piecz w temp. 180 st.C. z termoobiegiem przez 10-12 minut do delikatnego zbrązowienia. Po upieczeniu musisz je wystudzić na kratce!
Nasze proste ciasteczka orzechowe są już gotowe do pałaszowania :). Są słodko-słone! Z przepisu wychodzi do 20 sztuk.
Faficzaki 😂
taaak są upamiętnione na blogu 🙂