image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Uwaga ostrzegam na samym wstępnie – te ciasteczka uzależniają, są przepyszne! To idealne ciasteczka dla Mikołaja, razem ze szklanką mleka smakują wybornie. Posmakują młodszym i starszym, domowe pieguski to jedne z lepszych ciasteczek.

Ciasteczka pieguski z czekoladą

Przepis na ciasteczka pieguski

Składniki (12 sztuk):

  • pół kostki masła (100 g)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 200 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g groszków czekoladowych

Jak zrobić ciasteczka pieguski?

Miękkie masło zmiksować z cukrem, a potem wbić jajko i dalej miksować na jasną masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksować aż powstanie gładka i gęsta masa. Wtedy dodać groszki czekoladowe i wymieszać całość łyżką. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka delikatnie spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C na termoobiegu przez 20-30 minut do koloru złotego.

Polecam jeść ciasteczka pieguski w towarzystwie szklanki mleka lub kawki :).

Zobacz też:

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.