image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Apple pie to ciasto, które marzyłam zrobić już od początków blogowania. Długo nie lubiłam przygotować kruchego ciasta, ale teraz robi to za mnie mój ukochany robot. Do apple pie trzeba jeszcze pokroić na cienkie plastry, myślałam To nie dla mnie! Tu na szczęście też zakupiłam sobie przystawkę do robota. Jak dla Was krojenie jabłek nie jest straszne i zagniatać kruche lubicie to i mikser będzie Wam niepotrzebny, aby zrobić tę szarlotkę!

Apple pie (amerykańska szarlotka)

amerykańska szarlotka apple pie

Amerykańska szarlotka apple pie

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g smalcu
  • około 4 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

  • 1,5 jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 10 łyżek brązowego cukru

Jak zrobić apple pie?

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i smalec, zmiksować mikserem aż powstanie jakby mokry piasek. Dodawać stopniowo, łyżka po łyżce wodę i dalej miksować lub zagniatać ciasto rękoma. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do woreczka, a następnie do lodówki. W tym czasie zacząć przygotowywać jabłka.

Z obranych ze skórek jabłek wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić najlepiej robotem z tarkami na cieniutkie plasterki, im bardziej cienkie tym lepsze. Następnie plasterki jabłek wymieszać z cynamonem i cukrem.

Przygotować formę na tartę lub tortownicę o średnicy około 26 cm, którą wysmarować masłem. Rozwałkować pierwszą część ciasta na placek większy niż średnica formy, tak aby wylepić nim również brzegi. Wyłożyć ciastem formę – dno i brzegi.Wyłożyć dno ciasta jabłkami. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, oderwać kawałek i odłożyć na bok na ozdobne gwiazdki. Większą część rozwałkować, a następnie przykryć ciastem całą górę. Docisnąć brzegi, aby się skleiły. Środek ciasta naciąć. Z odłożonego i rozwałkowanego ciasta można wyciąć gwiazdki, którymi wylepić w koło brzegi ciasta.

Piec w w temp. 180 st. C. przez 45 minut aż ciasto stanie się złote :).

Apple pie, czyli amerykańska szarlotka smakuje wyśmienicie na ciepło podane z gałką lodów waniliowych. Na zimno tez jest pyszne, ale również można na chwilę podgrzać ciasto i tak też podawać gościom.

amerykańska szarlotka apple pie
amerykańska szarlotka apple pie
amerykańska szarlotka apple pie

I wymarzony apple pie zrobiony! 🙂 Perfekcyjny! Jestem z siebie dumna.

Łapcie przepisy na Mikołajki:

Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.