image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Mam dla Was przepis na prostą babkę cytrynową, którą zrobicie nawet bez miksera! Wystarczą dwie miski, w jednej wymieszać składnik suche, a w drugiej mokre. Potem łączymy składniki i pieczemy. To przepis na babkę bez masła, taka babka kryzysowa! 🙂

Tania i prosta babka cytrynowa, kto ją zrobi? 🙂 Idealne ciasto na niedzielę, do kawki, herbatki, na deser po obiadku.

Tania i prosta babka cytrynowa

tania babka cytrynowa
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny bio
  • skórka otarta z 1 cytryny bio
  • szklanka oleju
  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru

przepis na babkę cytrynową:

W jednej misce wymieszać składniki mokre: jajka, jogurt, sok z cytryny i skórkę oraz olej. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Do miski z suchymi składniki wlać wymieszane mokre składniki i wymieszać lub zmiksować aż masa będzie ładnie wymieszana i gładka. Przelać masę do małej keksówki (dłuższy bok około 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez godzinę w temp. 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.

Tania i prosta babka cytrynowa gotowa :). Po wystygnięciu można ją posypać cukrem pudrem :).

Jeśli przepis Ci się spodobał wyślij go też znajomym – zajrzyj też na mój fanpage.

Inne przepisy na babki są tutaj.

prosta babka cytrynowa

Zobacz moje ostatnie wpisy:

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.