Słoneczne morele, pachnąca lawenda i chrupiący wierzch z brązowego cukru niech będą dla Was zachętą do zrobienia tego ciasta.
Ciasto z morelami i lawendą
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
pół szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
kilka moreli
duża szczypta lawendy
łyżka cukru trzcinowego
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka, cukier, proszek i sól.
W drugiej wymieszać składniki mokre: jajka, olej i esencję.
Zawartość obu misek połączyć ze sobą.
Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć połówki moreli bez pestek.
Wierzch posypać kwiatami lawendy i cukrem trzcinowym.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.
Nigdy nie jadłam jeszcze ciasta z dodatkiem lawendy, spróbuję! 🙂
Wyglada bardzo apetycznie 🙂 lawenda na pewno daje znakomity aromat 🙂
Wygląda obłędnie! 🙂
Pięknie wygląda 🙂 i fajna forma, idealna, niestety nie mam takiej jeszcze 🙂
no wygląda mega smakowicie
Ciasto wyszło przepyszne…i do tego robi sie je błyskawicznie 🙂 Smak moreli z lawendą…idealny 🙂
Tylko nie mam w domu tak małych foremek i keksówka była większa …troszkę się bałam – ale wyrosło :)) tak na przyszłość będe musiała nieco więcej ciasta przygotować. Mam pytanie , co radzisz ? podwoić po prostu ilość składników ? czy tez inaczej dobrać proporcje aby zachować ten smak ?
Pozdrawiam
zrób w dwóch foremkach, każde po 1 porcji – tak będzie najlepiej 🙂 możesz kupić takie aluminiowe foremki jednorazowe jeśli nie chcesz kupować foremek 🙂 bardzo się cieszę że smakowało 🙂 następnym razem wyślij fotkę na fanpage:)
Czyli nie zmieniać proporcji :))) Dziękuję 🙂
Mam jeszcze prośbę 🙂 Zawsze mam kłopot jak ustawić piekarnik – którą funkcję ? Tym razem wybrałam termoobieg i zmniejszyłam temp. do 160 st.C . Piekarnik elektryczny mam od niedawna i bardzo Cie proszę o radę w tej kwestii , tak sobie pomyślałam Dusiu nieśmiało że byłoby wspaniale gdybyś takie podpowiedzi od razu przy przepisach podawała…dla mnie np. to bezcenna informacja :)))
Pozdrawiam ciepło
Zawsze ustawiam góra-dół i tak jest w domyśle, kiedy o tym nie piszę. Natomiast jeśli jest inaczej i używam termoobieg to zaznaczam we wpisie Dalia 🙂 na termoobiegu bardzo rzadko piekę, bo nieco ciasta się przesuszać lubią
Dziękuję za informację :))) będę o tym pamiętać :)))
Cudownie wygląda, musiało pachnieć latem 🙂
Lawenda może być świeża czy taka i taka?:)
Super przepis
może byś suszona