image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Słoneczne morele, pachnąca lawenda i chrupiący wierzch z brązowego cukru niech będą dla Was zachętą do zrobienia tego ciasta. 
Ciasto z morelami i lawendą

szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
pół szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
kilka moreli
duża szczypta lawendy
łyżka cukru trzcinowego
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka, cukier, proszek i sól.
W drugiej wymieszać składniki mokre: jajka, olej i esencję. 
Zawartość obu misek połączyć ze sobą.
Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć połówki moreli bez pestek.
Wierzch posypać kwiatami lawendy i cukrem trzcinowym.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.

13 Replies to “Proste ciasto z morelami i lawenda”

  1. Leśny Dwór says: 16 sierpnia 2016 at 21:37

    Nigdy nie jadłam jeszcze ciasta z dodatkiem lawendy, spróbuję! 🙂

  2. Lekarze Od kuchni says: 17 sierpnia 2016 at 05:10

    Wyglada bardzo apetycznie 🙂 lawenda na pewno daje znakomity aromat 🙂

  3. Ratuszowa says: 17 sierpnia 2016 at 10:24

    Wygląda obłędnie! 🙂

  4. Zdrowa Żywność Od Dziś says: 18 sierpnia 2016 at 08:42

    Pięknie wygląda 🙂 i fajna forma, idealna, niestety nie mam takiej jeszcze 🙂

  5. justyna says: 19 sierpnia 2016 at 17:08

    no wygląda mega smakowicie

  6. Dalia says: 21 sierpnia 2016 at 15:01

    Ciasto wyszło przepyszne…i do tego robi sie je błyskawicznie 🙂 Smak moreli z lawendą…idealny 🙂
    Tylko nie mam w domu tak małych foremek i keksówka była większa …troszkę się bałam – ale wyrosło :)) tak na przyszłość będe musiała nieco więcej ciasta przygotować. Mam pytanie , co radzisz ? podwoić po prostu ilość składników ? czy tez inaczej dobrać proporcje aby zachować ten smak ?
    Pozdrawiam

    1. Dusia says: 21 sierpnia 2016 at 18:58

      zrób w dwóch foremkach, każde po 1 porcji – tak będzie najlepiej 🙂 możesz kupić takie aluminiowe foremki jednorazowe jeśli nie chcesz kupować foremek 🙂 bardzo się cieszę że smakowało 🙂 następnym razem wyślij fotkę na fanpage:)

  7. Dalia says: 24 sierpnia 2016 at 06:16

    Czyli nie zmieniać proporcji :))) Dziękuję 🙂
    Mam jeszcze prośbę 🙂 Zawsze mam kłopot jak ustawić piekarnik – którą funkcję ? Tym razem wybrałam termoobieg i zmniejszyłam temp. do 160 st.C . Piekarnik elektryczny mam od niedawna i bardzo Cie proszę o radę w tej kwestii , tak sobie pomyślałam Dusiu nieśmiało że byłoby wspaniale gdybyś takie podpowiedzi od razu przy przepisach podawała…dla mnie np. to bezcenna informacja :)))
    Pozdrawiam ciepło

    1. Dusia says: 25 sierpnia 2016 at 07:05

      Zawsze ustawiam góra-dół i tak jest w domyśle, kiedy o tym nie piszę. Natomiast jeśli jest inaczej i używam termoobieg to zaznaczam we wpisie Dalia 🙂 na termoobiegu bardzo rzadko piekę, bo nieco ciasta się przesuszać lubią

    2. Dalia says: 25 sierpnia 2016 at 08:15

      Dziękuję za informację :))) będę o tym pamiętać :)))

  8. gin says: 7 września 2016 at 21:22

    Cudownie wygląda, musiało pachnieć latem 🙂

  9. Malowana Słońcem says: 22 lipca 2018 at 17:12

    Lawenda może być świeża czy taka i taka?:)
    Super przepis

    1. Dusia says: 22 lipca 2018 at 17:45

      może byś suszona

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.