image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Bardzo rzadko przygotowuję na śniadania omlety, choć bardzo je lubimy. Zdecydowanie muszę się poprawić w tej kwestii. A Wy lubicie omlety na wytrawnie czy na słodko?

Prosty omlet ze szparagami

  • 5 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • pół laski dobrej jakości kiełbasy wieprzowej (u mnie ze sklepu mięsnego Bekon)
  • średniej wielkości cebula
  • 5-8 sztuk zielonych szparagów
  • sól, pieprz kolorowy
  • olej opcjonalnie
  • szczypiorek

Jak zrobić omlet ze szparagami?

  1. Na suchej i rozgrzanej patelni przesmażam kiełbasę pokrojoną w plasterki aż będzie rumiana z dwóch stron. Zdejmuje kiełbasę z patelni i na wytopionym tłuszczu (lub jeśli go nie ma dolewam oleju) przesmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę aż będzie złota.
  2. Łodygi szparagów kroję w małe 1 cm kawałki, główki zostawiam w całości. Na patelnię dodaję pokrojone łodyżki szparagów i smażę razem z cebulą przez około 3 minut. Dodaję główki szparagów i ponownie dorzucam do całości kiełbaskę.
  3. Jajka rozbełtać razem z mlekiem i wylać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć moc palnika, przykryć patelnię pokrywką i smażyć aż całość się zetnie.
  4. Gotowy omlet ze szparagami polecam podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Po inne przepisy ze szparagami zapraszam TU.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.