Dziś Międzynarodowy Dzień Gofrów. Słynne belgijskie gofry przygotowuje się na cieście drożdżowym oraz z cukrem perlistym. Ten ostatni to bardzo ważny składnik i nie można go niczym zastąpić. Kupicie taki cukier w większych marketach. Przyznam Wam się, że te gofry przerosły moje oczekiwania i chyba są jeszcze lepsze od tych moich zwykłych.

Ten perlisty cukier dodaje się na ostatnim etapie ciasta, dzięki czemu rozpuszcza się on dopiero w procesie smażenia gofrów i się wtedy karmelizuje. Gofry są takie cudownie chrupiące na zewnątrz, mają taką nawet skorupkę cukrową, a w środku są cudownie puszyste. Gofry belgijskie to złoto, serio!

Jeżeli nie macie czasu na wyrośnięcie ciasta to skorzystajcie z mojego prostego i dobrego przepisu na klasyczne gofry.

Gofry belgijskie

składniki na gofry belgijskie

zaczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół kostki masła 100 g rozpuszczonego i ostudzonego
  • szczypta soli
  • 115 g cukru perlistego

Jak zrobić gofry belgijskie?

Składniki na zaczyn wymieszaj ze sobą – drożdże pokrusz, wlej wodę, dosyp cukier i mąkę. Zostaw zaczyn na 15 min aż zwiększy swoją objętość. Następnie dodaj mąkę, jajka, sól i rozpuszczone masło. Wymieszaj mikserem przy użyciu mieszadła hak, ciasto będzie klejące – takie ma być. Zostaw w ciepłym miejscu przykrytą miseczkę przez godzinę – ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Po tym czasie wsyp cukier perlisty, krótko zmiksuj i rozgrzej gofrownicę. Przed pierwszym smażeniem dodaję na płytki gofrownicy odrobinę oleju i łyżką wykładam ciasto. Smażę aż będą złoto-brązowe. Gofry belgijskie można zjeść same – są bardzo słodziutkie, nie trzeba ich posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują z owocami i bitą śmietaną.

Zobacz też:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.