Dolne Miasto to część Gdańska położona w pobliżu centrum, ale jednak nieco na uboczu. Warto zrobić sobie tu spacer, bo powstaje to małe kulinarne zagłębie. To właśnie tu zlokalizowana jest restauracja Spożywczy serwująca dobrą kuchnię polską z nowoczesnymi akcentami. Czym mnie zaskoczyli przy kolejnej wizycie?

Spożywyczy Food & Drinks 

ul. Dolna 2, Gdańsk

Koncept i wnętrze Spożywczy Food & Drinks 

Restauracja powstała w miejscu po dawnym sklepie spożywczym, który działał prężnie tutaj od lat 70. Wystrój restauracji nawiązuje, więc do dawnej przestrzeni. Co ciekawe okazuje się, że wiele lat wcześniej w dawnych czasach w tym samym miejscu istniała też restauracja. Wnętrze jest dosyć surowe i minimalistyczne.

Menu Spożywczy

W Spożywczym od poniedziałku do piątku możecie skorzystać z oferty lunchowej za 28 zł, w skład której wchodzi zupa i danie główne mięsne lub wegetariańskie do wyboru. W każdą sobotę i niedzielę serwowane są śniadania między godz.10 a 13. Możecie też kupić wprost z lady różne przetwory i pieczywo – smalec i chleb są genialne. Główna karta menu zmieniona jest sezonowo i w tym wpisie skupię się na niej. To nie była moja pierwsza wizyta w tej restauracji, jeśli chcecie TUTAJ możecie zobaczyć, jak wyglądało ich festiwalowe menu Degustacje Celebracje. W najbliższych dniach rozpoczyna się też Restaurant Week, w którym restauracja również bierze udział. Z nowości w menu po mojej wizycie widzę, że pojawiła się też pizza.

Do restauracji wybraliśmy się wraz ze znajomymi z dziećmi, dlatego udało się nam zrobić ogromny przegląd karty. Na początku na stole pojawił się koszyk domowego pieczywa i smalec – pychota.

Zacznijmy od przystawek:

  • śledź bałtycki, palony ziemniak, gzik, jabłko 29 zł – bardzo dobry śledź, klasyk, marynowany w burakach, podany z ziemniaki i gzikiem, akurat ten ostatni mi tu nie pasował
  • paprykarz 27 zł, który powstał z marynowanej papryki z wkładem z makreli i ryżu w bulionie pomidorowym, danie zaskakujące, wyróżniające się, podawane na zimno, lubię takie kreatywne pomysły
  • tatar wołowy z grzybami, pudrem z oliwek, parmezanem i aioli musztardowym 32 zł po prostu dobry, dla większości z Was będzie bardzo smaczny, ale ja przyznaję jestem tu już wymagająca, wolałabym posiekany na grubsze kawałki, dodatki super
  • krokiet z gzikiem z dżemem cebulowym ze śliwkami 27 zł, niespecjalnie chcieliśmy spróbować to danie, bo zamówiła je nasza wegetarianka, ale skusiłam się i byłam w szoku, jakie to było dobre i jaka wielka przystawka, chutney cebulowo-śliwkowy cudownie tu zagrał.

Zupy:

  • żurek, puree ziemniaczane, jajko 25 zł najlepszy żurek jaki jedliśmy wszyscy, gęsty, kwaśny, na własnym zakwasie, ale robotę zrobiło tu puree ziemniaczane, które też spowodowało, że zupa zrobiła się treściwa
  • krem z kiszonego ogórka 23 zł tu fanką zupy została jedna osoba, ale szanuję za pomysł, mocno kwaśny, idealnie kremowy

Dania główne:

  • flądra bałtycka, puree z selera, tarty seler, brokuł bimi, pieczony ziemniak 37 zł

Jak wiecie ja głównie zamawiam ryby w restauracjach, więc bardzo się ucieszyłam, kiedy w menu znalazłam wreszcie coś innego niż sandacz i łosoś. Flądra bałtycka (tak świeża! dopytywałam) podana jest w cieście i jak wiecie filety są cieniutkie, więc ciasta jest dużo, nie jest to lekka propozycja, ale ludzie…. jakie to było dobre, ile fajnych dodatków! Zjadłabym jeszcze raz!

  • konfitowany ozór wołowy w cieście francuskim 43 zł

Danie HIT! Jeśli jesteś odważny lub lubisz podroby to spróbuj koniecznie. Ozór wołowy ala Wellington! Wow! Wyszło perfekcyjnie! Mięso mięciutkie w środku, ciasto chrupiące, a całość skąpana w chrzanowym sosie… Bajunia! Porcja taka słuszna, a jako dodatek podano pieczonego ziemniaka.

  • pyzy z konfitowaną kaczką 40 zł

Kolejny hit! Zresztą to już chyba danie, z którego słynie Spożywczy. Mięciutkie, rozpuste pyzunie z mięciutką kaczką w środku zrobioną na lekko słodką nutę. Fani klusek będą przeszczęśliwi. Niepozorne, ale najecie się, musicie uwierzyć.

  • pierogi z gzikiem na puree z selera z kalarepą 38 zł

Szaleją tu z tym gzikiem, ale wiecie jak im dobrze to wychodzi? Nie zamówiłabym sama i wiele bym straciła, ale od czego ma się przyjaciółkę. Przepyszne pierożki, pięknie podane, mnóstwo smacznych dodatków – np. okazało się, że jednak lubię kalarepkę :). Polecamy wszystkich nie tylko tym na diecie roślinnej. Puree Spożywczego to zawsze jest niebo mmm.

  • schab z kością z patatkami, kapustą zasmażaną i śliwkowym demi glacem 42 zł

Danie, które wszystkim najmniej podeszło, bo chyba jednak wolimy klasycznego schabowego w panierce. Nie umniejsza to kunsztu przygotowania tego mięcha z kością, które długo się peklowało, by nie było za suche. Wszyscy za to chwalili zasmażaną kapustkę.

Dania dla dzieci to jedne z lepszych dzieciowych propozycji, jakie testowałam z moimi małymi smakoszami. Do wyboru są kluski leniwe (14 zł) oraz panierowany kurczak lub ryba z frytkami i colesławem (12 zł). Soczysta panierowana pierś, lepsza jak u babci, a do tego domowe (!) frytki! Sama bym szamała :). Dzieci bardzo zadowolone.

Jeśli chodzi o desery to spróbowaliśmy dwa i w sumie to nas nie porwały za mocno. Do wyboru jest ptyś z kremem z palonego jabłka za 25 zł oraz ptasie mleczko z konfiturą śliwkową i galaretką za 23 zł. Ptyś jako ciasto technicznie super, ale niestety nie podszedł mi krem z palonego jabłka, było go też za dużo w środku. Ptasie mleczko było ciekawe, mocno słodka i kwaśna była galaretka podana do nich. Towarzystwo po tych świetnych daniach głównych liczyło na kropkę nad i, a trochę jej zabrakło.

Jeśli chodzi o napoje to muszę przyznać, że ceny są bardzo przystępne. Kieliszek wina domu białego/czerwonego lub prosecco za 12 zł, browary Bytów 12-16 zł (jest też wersja bezalkoholowa), cappuccino 10 zł, ale to świetna lemoniada skradła show – karafka za 26 zł.

Podsumowanie

To była kolejna udana wizyta w Spożywczym! Miałam wrażenie, że przetestowaliśmy całą kartę i dosłownie wytoczyliśmy się z restauracjami… Było dobrze, bardzo dobrze! Było kilka zaskoczeń jak paprykarz, krokiet z gzikiem czy ozory w cieście francuskim. Ktoś tutaj potrafi bajerować :). Potrafią tu świetnie w roślinne dania, w mięsko i rybkę i nawet dania dla dzieci. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Ceny są konkurencyjne, zachęcam Was do odwiedzin.

Restaurację odwiedziliśmy na zaproszenie.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.