image_pdfPDFimage_printWydrukuj

W zeszłym roku wpadłam na szalony pomysł i zrobiłam gofry z cukinii. Przyznam Wam, że mile mnie zaskoczyła taka wersja. Gofry wytrawne na śniadanie też były świetne. Łapcie pomysł na cukinię, który spodoba się też dzieciom.

Gofry z cukinii

gofry z cukinii
  • duża cukinia
  • 2 jajka
  • szklanka i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pól szklanki mleka
  • łyżeczka soli
  • pieprz świeżo mielony
  • odrobina oleju
  • koperek świeży i jogurt do podania

Jak zrobić gofry z cukinii?

Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych lub średnich oczkach. Jajka wymieszać z mąką i mlekiem. Dodać cukinię i doprawić przyprawami.

Na rozgrzaną gofrownicę wylać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem po kratkach (smaruję tylko przed 1 gofrem). Wylać chochlę ciasta na gofrownicę, zamknąć i smażyć przez kilka minut aż ciasto się zrumieni. nie otwierajcie na siłę gofrownicy w trakcie pieczenia, jeśli gofry są gotowe to sprzęt z łatwością odejdzie od ciasta. Gotowe gofry przekładać na kratkę, aby ciasto odparowało, dzięki temu gofry pozostaną chrupiące.

Podawać z jogurtem i koperkiem lub sosem czosnkowym.

gofry z cukinii

Zobacz też przepis na chrupiąc gofry na słodko, to mój najlepszy przepis hit na gofry!

Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).

Zajrzyj też na fanpage!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.