Uwaga ostrzegam na samym wstępnie – te ciasteczka uzależniają, są przepyszne! To idealne ciasteczka dla Mikołaja, razem ze szklanką mleka smakują wybornie. Posmakują młodszym i starszym, domowe pieguski to jedne z lepszych ciasteczek.
Ciasteczka pieguski z czekoladą

Przepis na ciasteczka pieguski
Składniki (12 sztuk):
- pół kostki masła (100 g)
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 200 g mąki tortowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g groszków czekoladowych
Jak zrobić ciasteczka pieguski?
Miękkie masło zmiksować z cukrem, a potem wbić jajko i dalej miksować na jasną masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksować aż powstanie gładka i gęsta masa. Wtedy dodać groszki czekoladowe i wymieszać całość łyżką. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka delikatnie spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C na termoobiegu przez 20-30 minut do koloru złotego.
Polecam jeść ciasteczka pieguski w towarzystwie szklanki mleka lub kawki :).



Zobacz też: