W zeszłym roku wpadłam na szalony pomysł i zrobiłam gofry z cukinii. Przyznam Wam, że mile mnie zaskoczyła taka wersja. Gofry wytrawne na śniadanie też były świetne. Łapcie pomysł na cukinię, który spodoba się też dzieciom.
Gofry z cukinii

- duża cukinia
- 2 jajka
- szklanka i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pól szklanki mleka
- łyżeczka soli
- pieprz świeżo mielony
- odrobina oleju
- koperek świeży i jogurt do podania
Jak zrobić gofry z cukinii?
Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych lub średnich oczkach. Jajka wymieszać z mąką i mlekiem. Dodać cukinię i doprawić przyprawami.
Na rozgrzaną gofrownicę wylać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem po kratkach (smaruję tylko przed 1 gofrem). Wylać chochlę ciasta na gofrownicę, zamknąć i smażyć przez kilka minut aż ciasto się zrumieni. nie otwierajcie na siłę gofrownicy w trakcie pieczenia, jeśli gofry są gotowe to sprzęt z łatwością odejdzie od ciasta. Gotowe gofry przekładać na kratkę, aby ciasto odparowało, dzięki temu gofry pozostaną chrupiące.
Podawać z jogurtem i koperkiem lub sosem czosnkowym.

Zobacz też przepis na chrupiąc gofry na słodko, to mój najlepszy przepis hit na gofry!
Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).
Ile to mniej wiecej gram cukinii? Mam starta zamrozona czy taka bedzie ok?
nie korzystałam z mrożonej, więc trudno powiedzieć