image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Nie przepadam za robieniem przetworów, bo wymagają poświęcenia czasu, a ja jestem niecierpliwa. Jednak odpowiednio przygotowane stanowisko, ale także pokrojone wcześniej składniki czy wyparzone już słoiki ułatwiają pracę. Bardzo jestem ciekawa, jak będą smakować te ogórki. 
Ogórki konserwowe
8 słoików

2 kg małych i jędrnych ogórków gruntowych
8 ząbków czosnku
8 liści laurowych
8 gałązek kopru
8 łyżeczek białej gorczycy
kawałek chrzanu
4 łyżeczki czarny pieprz w ziarnach
8 kulek ziela angielskiego
zalewa:
3 litry wody
500 ml octu 10%
8 łyżek cukru
2 łyżki soli
Umyte ogórki wyłożyć w czystych słoikach (umyte słoiki wkładam do piekarnika ustawionego na 100 stopni i trzymam je w tej temp. przez 15 minut). 
Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, liść laurowy, koper, łyżeczkę białej gorczycy, kawałeczek chrzanu, pół łyżeczki czarnego pieprzu i ziele angielskie.
Składniki na zalewę zagotować i wlać ją do słoików, które potem szczelnie zakręcić.
Pasteryzować na mokro lub sucho – ja wkładam do piekarnika na 100 stopni i trzymam je w nim przez 20 minut, a potem wyjmuje i odwracam do góry dnem.
Ogórki zmienią kolor z zielonego na bardziej żółtawy.

4 Replies to “Przepis na ogórki konserwowe”

  1. Agata Kot says: 24 września 2017 at 13:42

    O, wykorzystam z pewnością 🙂

  2. Beata says: 24 września 2017 at 16:52

    Super przepis, uwielbiam ogórki konserwowe 🙂

    Dziękuje bardzo!

  3. Scandale says: 27 września 2017 at 07:09

    Nigdy nie robiłam konserwowych tylko kiszone ale po Twoim wpisie zrobię je.
    Mam nadzieję, że wyjdą pyszne, lepsze od tych co robi teściowa 🙂

    1. Dusia says: 27 września 2017 at 09:28

      Polecam są nawet gotowe mieszanki ziół do ogórków konserwowych, trzymam kciuki 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.