image_pdfPDFimage_printWydrukuj

To było wyzwanie! Zrobić wegański tort! To się da? Da się i wcale nie jest to tak trudne jak mogłoby się wydawać. Za uratowanie przepisem z książki „Słodka Wegan Nerd” na biszkopt dziękuję Basi z Black and White Coffee, której kawiarnię znajdziecie w moim kulinarnym przewodniku po Trójmieście.

Wegański tort z truskawkami

wegański tort

przepis na wegański biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szklanka mleka sojowego
  • łyżka octu spirytusowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli

przepis na wegański krem do tortów:

  • 2 puszki mleka kokosowego schłodzone przez 24 godziny w lodówce
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie śmietan-fix

dodatki na tort:

  • truskawki
  • płatki dzikiej róży
  • płatki kokosa
  • konfitura malinowa
  • do nasączenia: 1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić wegański tort?

Biszkopt wegański

Mleko wymieszać z octem, odstawić na kilka minut aż się zetnie. Mąkę przesiać do miski, do której dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Dolewać powoli mleko i miksować. Na sam koniec wlać olej. Ciasto musi być gładkie i powinny pojawić się takie bąbelki powietrza, dzięki czemu ciasto urośnie (reakcja sody z octem). Przełożyć do niedużej formy do pieczenia – 15-20 cm średnicy (ja piekłam w 22 cm i ciasto nie wyrosło przez to mocno). Piec w temp. 175 st. C. przez około 30 minut do tzw. patyczka. Zostawić do wystudzenia.

Krem wegański do tortu

Mleczko kokosowe musi być mocno schłodzone, aby oddzieliła się taka stała część. Kiedy mamy już wystudzony biszkopt to możemy zrobić krem. Tę stałą część mleczka wyjmujemy z dwóch puszek i razem z cukrem pudrem miksujemy na najwyższych obrotach. Po ubiciu wkładamy na 10 minut do lodówki.

Składanie tortu

Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć wodą z cytryną. Na dno pierwszego blatu wyłożyć kilka łyżek konfitury malinowej, którą przykryć połową kremu kokosowego. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć wierzch i wyłożyć resztę kremu kokosowego. Z wierzchu tort ozdobić truskawkami, płatkami kokosa i u mnie były jeszcze zebrane płatki dzikiej róży.

Ten tort wegański zaskoczył swoim smakiem nawet mnie! Jest pyszny i wszystkim smakował :).

wegański tort
wegański tort
wegański tort

Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.