Ciasto z agrestem robiła moja babcia za czasów mojego dzieciństwa. Z sentymentem szukam tamtego smaku, przepisu nie mam niestety, bo się gdzieś zagubił dawno temu. Udało mi się upiec naprawdę przepyszne ciasto z kwaskowatym agrestem. W połączeniu z maślaną i słodką kruszonką to niebo w gębie.
Ciasto z agrestem i kruszonką

składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g agrestu
kruszonka:
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 100 g masła roztopionego
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jasny puch. Kolejno dodawać jajka, a następnie stopniowo mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować aż całość będzie gładka. Masa będzie dosyć gęsta.
Kruszonkę przygotować z podanych składników, które zagnieść ze sobą. Można wstawić na chwilę do lodówki.
Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią gęste ciasto. Na cieście układać agrest (z odciętymi końcówkami), a wierzch posypać kruszonką.
Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut.
Waszej uwadze polecam też jogurtowe ciasto z porzeczkami i agrestem.
Zaglądajcie też do mnie na Instagram! Tu zawsze możecie być ze mną na bieżąco, pokazuję wszystko zza kulis, jest dużo mnie, restauracji, dobrego jedzenia i Trójmiasta.