ciasto z agrestem i kruszonką
image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Ciasto z agrestem robiła moja babcia za czasów mojego dzieciństwa. Z sentymentem szukam tamtego smaku, przepisu nie mam niestety, bo się gdzieś zagubił dawno temu. Udało mi się upiec naprawdę przepyszne ciasto z kwaskowatym agrestem. W połączeniu z maślaną i słodką kruszonką to niebo w gębie.

Ciasto z agrestem i kruszonką

ciasto z agrestem

składniki:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g agrestu

kruszonka:

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła roztopionego

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jasny puch. Kolejno dodawać jajka, a następnie stopniowo mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować aż całość będzie gładka. Masa będzie dosyć gęsta.

Kruszonkę przygotować z podanych składników, które zagnieść ze sobą. Można wstawić na chwilę do lodówki.

Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią gęste ciasto. Na cieście układać agrest (z odciętymi końcówkami), a wierzch posypać kruszonką.

Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut.

Waszej uwadze polecam też jogurtowe ciasto z porzeczkami i agrestem.

Zaglądajcie też do mnie na Instagram! Tu zawsze możecie być ze mną na bieżąco, pokazuję wszystko zza kulis, jest dużo mnie, restauracji, dobrego jedzenia i Trójmiasta.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.