image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Pewnej niedzieli musiałam zjeść coś słodkiego, a nie miałam nic takiego, więc postanowiłam zrobić murzynka. Po chwili znalazłam tabliczkę gorzkiej czekolady i przepis na Kwestii Smaku. Jakie ono było pyszne!
Zróbcie komuś bliskiemu na Mikołajki :). 

Ciasto czekoladowe – pyszne i proste

100 g masła (pół kostki)
100 g gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z połamaną czekoladą.
W między czasie utrzeć na biało jajka z cukrem.
Do rozpuszczonej czekolady dolać mleko.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem dodać do niej żółtka z cukrem oraz masę czekoladową.
Krótko zmiksować, a następnie przelać do blaszki (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 40 minut w temp.180 st.C.

Print Friendly and PDF

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.