22 lata.
i dopiero poznać smak rabarbaru.
od dziś, co roku oprócz konwalii i bzów.
będzie rabarbar.
Migdałowe ciasto z rabarbarem
na tortownicę o śr. 22 cm
ok. 250 g rabarbaru
150 g mąki
40 g drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miękkiego masła
130 g cukru
2 jajka
100 ml jogurtu + 2 łyżki
2 łyżki amaretto (pominęłam)
otarta skórka z 1 cytryny(pominęłam)
cukier wanilinowy
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub cukier puder
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować.
Stale miksując dodać otartą skórkę z cytryny, amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt.
Blacha natłuszczona i obsypana mąką.
Wlać ciasto i na wierzch położyć kawałki rabarbaru, można docisnąć.
Piec w 180st.C ok 55min.
U mnie z braku tortownicy 22cm piekłam w dwóch keksówkach, ale przez to ciacho wyszło bardzo niskie, co zupełnie nie wpłynęło na jego smak, który jest przepyszny.
ale fajne Ci wyszło 🙂
Ładnie wygląda 🙂 Przyznam, że jakoś nie przepadam za rabarbarem, ale może kiedyś się skuszę na takie ciasto 😉
Masz urodziny dzisiaj? Jak tak, to wszystkiego najlepszego!
dla mnie smakuje trochę jak śliwka 🙂 a śliwki w cieście uwielbiam! 🙂 no i owszem mam urodiznki, więc serdecznie dziękuję:*
skoro jak śliwka, to jestem w siódmym niebie <3 😉
Dusiu! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! dużo radości i uśmiechu na twarzy! a ciacho wyszło super 🙂 wygląda ślicznie!
Ależ mnie wyprzedzasz 😛 Najpierw konwalie 🙂 ( Też już mam :*) A teraz ciasto rabarbarowe, które uwielbiam do bólu pod każdą postacią 🙂
Przepis wygląda smakowicie, będzie trzeba spróbować w weekend.
Jeszcze raz najlepszego :*
To ulubione ciasto mojej mamy!
zafioletowiło się u Ciebie na wszystkich blogach 🙂
rabarbaru nieznoszę ale dość apetycznie u Ciebie wygląda 🙂
Dobrze, że się zaprzyjaźniłaś z rambarbarem. U mnie rósł od zawsze i od zawsze był kompot i placek ucierany. Zostało mało, ale na szczęście jest. Sto lat!
ja mając niecałe 17 dopiero poznałam:P
ważne, że w ogóle!
Sto lat, Kochana!
Pyszka ciasto
to ciacho jest pyszne! robiłam je dwa razy i dziś robię kolejny:) piekę krócej niż pisze Bea, dodaję więcej migdałów i robię z różnymi owocami- podejrzyj jak wstawię do Wc akcji:)))tym razem mam misz masz owocowy!a jak pachnie…mniam
o tej porze roku rabarbar i truskawki = najlepiej