image_pdfPDFimage_printWydrukuj

22 lata.
i dopiero poznać smak rabarbaru.
od dziś, co roku oprócz konwalii i bzów.
będzie rabarbar.

Migdałowe ciasto z rabarbarem
na tortownicę o śr. 22 cm
ok. 250 g rabarbaru
150 g mąki
40 g drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miękkiego masła 
130 g cukru
2 jajka
100 ml jogurtu + 2 łyżki
2 łyżki amaretto (pominęłam)
otarta skórka z 1 cytryny(pominęłam)
cukier wanilinowy
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub cukier puder 
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować. 
Stale miksując dodać otartą skórkę z cytryny, amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. 
Blacha natłuszczona i obsypana mąką.
Wlać ciasto i na wierzch położyć kawałki rabarbaru, można docisnąć.
Piec w 180st.C ok 55min.
U mnie z braku tortownicy 22cm piekłam w dwóch keksówkach, ale przez to ciacho wyszło bardzo niskie, co zupełnie nie wpłynęło na jego smak, który jest przepyszny.


12 Replies to “Rabarbarowe na urodziny.”

  1. zauberi says: 18 maja 2011 at 14:51

    ale fajne Ci wyszło 🙂

  2. Barbara says: 18 maja 2011 at 15:14

    Ładnie wygląda 🙂 Przyznam, że jakoś nie przepadam za rabarbarem, ale może kiedyś się skuszę na takie ciasto 😉
    Masz urodziny dzisiaj? Jak tak, to wszystkiego najlepszego!

  3. Dusia says: 18 maja 2011 at 15:25

    dla mnie smakuje trochę jak śliwka 🙂 a śliwki w cieście uwielbiam! 🙂 no i owszem mam urodiznki, więc serdecznie dziękuję:*

  4. vanilla says: 18 maja 2011 at 15:46

    skoro jak śliwka, to jestem w siódmym niebie <3 😉

  5. kabka says: 18 maja 2011 at 16:24

    Dusiu! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! dużo radości i uśmiechu na twarzy! a ciacho wyszło super 🙂 wygląda ślicznie!

  6. Alexandra says: 18 maja 2011 at 16:24

    Ależ mnie wyprzedzasz 😛 Najpierw konwalie 🙂 ( Też już mam :*) A teraz ciasto rabarbarowe, które uwielbiam do bólu pod każdą postacią 🙂
    Przepis wygląda smakowicie, będzie trzeba spróbować w weekend.
    Jeszcze raz najlepszego :*

  7. kornik says: 18 maja 2011 at 19:47

    To ulubione ciasto mojej mamy!

  8. Nulka says: 19 maja 2011 at 06:09

    zafioletowiło się u Ciebie na wszystkich blogach 🙂
    rabarbaru nieznoszę ale dość apetycznie u Ciebie wygląda 🙂

  9. Kubełek Smakowy says: 19 maja 2011 at 10:22

    Dobrze, że się zaprzyjaźniłaś z rambarbarem. U mnie rósł od zawsze i od zawsze był kompot i placek ucierany. Zostało mało, ale na szczęście jest. Sto lat!

  10. Olciaky vel Olcik says: 20 maja 2011 at 19:16

    ja mając niecałe 17 dopiero poznałam:P
    ważne, że w ogóle!
    Sto lat, Kochana!
    Pyszka ciasto

  11. MałgosiaZ says: 4 sierpnia 2012 at 11:20

    to ciacho jest pyszne! robiłam je dwa razy i dziś robię kolejny:) piekę krócej niż pisze Bea, dodaję więcej migdałów i robię z różnymi owocami- podejrzyj jak wstawię do Wc akcji:)))tym razem mam misz masz owocowy!a jak pachnie…mniam

  12. kulinarne-smaki says: 12 czerwca 2013 at 19:44

    o tej porze roku rabarbar i truskawki = najlepiej

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.