Na gdańskiej Morenie powstała osiedlowa restauracja z międzynarodową kuchnią, która ma zamiar ożywić tą część miasta. Rano serwowane są tu śniadania, w środku dnia można przyjść na lunch, wieczorem wpaść na kolację we dwoje, a w niedzielę skorzystać z promocji na obiady niedzielne dla 4 osób.
Restauracja zlokalizowana jest na tyłach budynku Skwer Morena, więc nie widać jej z Jaśkowej Doliny. Samochodem możecie wjechać na parking od ulicy Rakoczego. Po wejściu do restauracji pierwsza myśl „nowocześnie i modnie”, ale jest też elegancko. Drewno, czerń i zieleń się tu przeplata. W oko wpada zabawny napis „save water, drink wine”. Napis nie jest bez znaczenia, ponieważ w tej restauracji odbywają się wieczory i warsztaty z winem. Przed restauracja znajduje się taras z leżakami, gdzie w upalne weekendy odbywa się grillowanie.
Tak jak pisałam we wstępie, w restauracji serwowana jest kuchnia międzynarodowa, a karta dań podzielona została geograficznie i znajdziecie w niej np. takie działy jak Polska, Włochy, Tajlandia, USA czy Hiszpania. Bardzo mi się podoba taki koncept! Myślę, że idealnie byłoby gdyby w każdym regionie znalazła się przystawka, zupa, danie główne i deser, bo obecnie np. we Włoszech czy USA nie ma przystawki, a w Hiszpanii dania głównego, ale uwierzcie, że i tak jest z czego wybierać.
Wybieram „z Polski” na przystawkę tatar wołowy (25 zł) z ligawy podany z musztardą francuską, cebulką, ogórkami, surowymi pieczarkami i ciepłymi podpłomykami, które przyjemnie zastąpiły chleb. Lubię gdy do mięsa podano jest dużo dodatków, a oprócz tego co na talerzu podano nam smakowe oliwy. To był dobry klasyczny tatar, poprawny, choć wolałabym aby mięso było w większych kawałkach posiekane.
„Z Tajlandii” decydujemy się na polecaną zupę tajską tom kha, którą możecie zamówić w wersji z krewetkami lub kurczakiem. Bierzemy opcję z krewetkami (25 zł), w środku znajduje się też makaron ryżowy. Z wszystkich dań zupa zrobiła na nas najmniejsze wrażenie, dla nas była zbyt mało esencjonalna, choć wyczuwalne były aromatyczne nuty i mleko kokosowe to sam bulion był mało wyrazisty. Krewetki natomiast smaczne i świeże.
Jeżeli chodzi o dania główne to możecie wybierać m.in. spośród pstrąga z patelni, schabowego, makaronów, pizzy, żeberek, burgera czy pad thaia. W jeden z cieplejszych dni szukałam czegoś lekkiego na obiad i pewnie wybrałabym pstrąga, ale nie przepadam za nim, więc zdecydowałam się na włoską tagliatę, czyli grillowana wołowina, którą podaje się pokrojoną na plasterki. Tagliata z rostbefu podana została z podpłomykiem z pasta truflową, rukolą i parmezanem (35 zł). To było naprawdę smaczne danie, mięso soczyste, okazało się, że w wersji pokrojonej grillowana wołowina mi bardzo smakuje (a ze stekami nie przepadam). Podpłomyki z pastą truflową i rukolą idealnie się tu sprawdziły, uwielbiam zapach trufli! Całość była lekka i nie przejadłam się, a wbrew pozorom porcja mięsa nie była mała, chociaż mężczyźni chyba by się nie najedli :).
Paweł zamówił stek z rostbefu z ziemniakami i sałatką (49 zł), który podano podobnie jak moje danie na pięknej, drewnianej desce, która jednak swoją wielkością spowodowała iluzję, że danie jest małe. Mięso przygotowano zgodnie z życzeniem, było soczyste i dzięki masełku na wierzchu przegryzane kawałki rozpływały się w ustach.
W menu jest informacja, że zamawiając stek dostaniemy w cenie dania kieliszek czerwonego wina, kelner niestety o tym zapomniał, ale my mu przypomnieliśmy :).
Desery… no cóż tu się rozpisywać – oba niebo w gębie! Klasyczne tiramisu idealne, a krem nugatowy skradł nasze serca :). Oba po 14 zł.
Restauracja Przepis na… to miejsce, które kulinarnie ożywia Morenę. Pomimo jakiś drobnych niedociągnięć bardzo pozytywnie oceniam jedzenie. Dania są różnorodne, myślę, że w takim miejscu każdy znajdzie coś dla siebie. Restauracja oferuje dużo promocji i atrakcji cenowych, warto je śledzić na bieżąco.
dopisane 05.01.2019
Restauracja Przepis Na dalej trzyma poziom! Zamawialiśmy jedzonko na dowóz i wszystko było bardzo smaczne oraz przetestowaliśmy śniadanie – zobacz WPIS TU.
https://www.instagram.com/p/BwZsjksA94W/
https://www.instagram.com/p/B3wRr2rlk96/
dopisane 04.2020
Zobacz, jak wygląda śniadanie w restauracji Przepis Na.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że wszystko w porządku, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.AkceptujeCzytaj więcej
Polityka prywatności
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.