Od 3 do 17 kwietnia trwa wiosenna edycja Restaurant Week. W Trójmieście macie do wyboru aż 28 świetnych restauracji. Każda z nich oferuje dwa menu, w większości jedno jest wegetariańskie. Jako ambasadorka festiwalu miałam przyjemność przetestować menu festiwalowe sopockiej Sztuczki.
Sztuczka Bistro
ul. Bema 6, Sopot
Wystrój
Wnętrze Sztuczki w Sopocie jest minimalistyczne i urządzone w stylu loftowym. Ściany są ciemne, ale ocieplono je wizerunkiem kwiatów. Wnętrze ocieplać mają drewniane elementy krzeseł i rośliny doniczkowe.
Menu festiwalowe Restaurant Week
Obecnie szefem kuchni w restauracji jest już Krzysztof Konieczny, który dotychczas pełnił rolę sous chefa Rafała Wałęsy. Sztuczka Bistro oferuje codziennie prostą, smaczną i autorską kuchnię.
Podczas Resturant Week do wyboru macie dwa menu, jedno wegetariańskie, a drugie mięsne. Każde kosztuje 49 zł. W cenie dostaniecie też festiwalowy koktajl na bazie Martini. Rezerwacie robicie przez stronę – klik.
Menu mięsne
- Mus z wędzonych ryb, sałatka z zielonego ogórka, koperek, chrzan (bardzo dobra przystawka, aksamitny mus, idealnie gładki, dobrze dopasowane dodatki).
- Kurze udko bez kości, potrawka z ciecierzycy z boczkiem, pieczona cebula, puree z białych warzyw (genialny kurczak, chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku).
- Cytrynowa panna cotta, granita gin&tonic (mało słodki, ale bardzo orzeźwiający, zaskujący formą podania).
Menu wege
- Sałata rzymska, ziołowy majonez, tarte jajko, parmezan, grzanki (dla mnie najmniej zaskakująca pozycja)
- Risotto buraczane, domowa feta, winegret z pomelo, estragon, sezam (najlepsze risotto w moim życiu! coś wspaniałego! idealny balans! kremowe risotto, ser robiony na miejscu, oliwa! niebo w gębie)
- Cytrynowa panna cotta, granita gin&tonic (ten sam deser co w menu mięsnym).
Wiosenna edycja odbywa się pod hasłem „Szanuj jedzenie”. Polecam przeczytać ten artykuł, o którym wspominałam Wam w ulubieńcach miesiąca – KLIK.
Świrtny wystrój a dania pięknie wyglądają