image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Od 3 do 17 kwietnia trwa wiosenna edycja Restaurant Week. W Trójmieście macie do wyboru aż 28 świetnych restauracji. Każda z nich oferuje dwa menu, w większości jedno jest wegetariańskie. Jako ambasadorka festiwalu miałam przyjemność przetestować menu festiwalowe sopockiej Sztuczki.

Sztuczka Bistro

ul. Bema 6, Sopot

Wystrój

Wnętrze Sztuczki w Sopocie jest minimalistyczne i urządzone w stylu loftowym. Ściany są ciemne, ale ocieplono je wizerunkiem kwiatów. Wnętrze ocieplać mają drewniane elementy krzeseł i rośliny doniczkowe.

Menu festiwalowe Restaurant Week

Obecnie szefem kuchni w restauracji jest już Krzysztof Konieczny, który dotychczas pełnił rolę sous chefa Rafała Wałęsy. Sztuczka Bistro oferuje codziennie prostą, smaczną i autorską kuchnię.

Podczas Resturant Week do wyboru macie dwa menu, jedno wegetariańskie, a drugie mięsne. Każde kosztuje 49 zł. W cenie dostaniecie też festiwalowy koktajl na bazie Martini. Rezerwacie robicie przez stronę – klik.

Menu mięsne

  1. Mus z wędzonych ryb, sałatka z zielonego ogórka, koperek, chrzan (bardzo dobra przystawka, aksamitny mus, idealnie gładki, dobrze dopasowane dodatki).
  2. Kurze udko bez kości, potrawka z ciecierzycy z boczkiem, pieczona cebula, puree z białych warzyw (genialny kurczak, chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku).
  3. Cytrynowa panna cotta, granita gin&tonic (mało słodki, ale bardzo orzeźwiający, zaskujący formą podania).

Menu wege

  1. Sałata rzymska, ziołowy majonez, tarte jajko, parmezan, grzanki (dla mnie najmniej zaskakująca pozycja)
  2. Risotto buraczane, domowa feta, winegret z pomelo, estragon, sezam (najlepsze risotto w moim życiu! coś wspaniałego! idealny balans! kremowe risotto, ser robiony na miejscu, oliwa! niebo w gębie)
  3. Cytrynowa panna cotta, granita gin&tonic (ten sam deser co w menu mięsnym).

Wiosenna edycja odbywa się pod hasłem „Szanuj jedzenie”. Polecam przeczytać ten artykuł, o którym wspominałam Wam w ulubieńcach miesiąca – KLIK.

One Reply to “Restaurant Week – Sztuczka Bistro”

  1. Magdalena says: 12 kwietnia 2019 at 12:30

    Świrtny wystrój a dania pięknie wyglądają

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.