Przepis na faworki to podstawa wykonania uroczych róż karnawałowych. Jak będziecie robić faworki to zostawcie trochę ciasta na piękne róże karnawałowe. Przepisy na Tłusty Czwartek tutaj.
Róże karnawałowe
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
łyżka masła lub margaryny
2 jajka
pół szklanki śmietany 18%
2 łyżki spirytusu/wódki/octu
4 kostki smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
wiśnie kandyzowane lub z konfitury
Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, solą, miękkim masłem lub margaryną.
Wbić jajka, dolać śmietanę i spirytus, wódkę lub ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).
Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć – stukam kilka razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.
Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać koła 3 wielkościami szklanek (u mnie szklanka do drinków, mniejsza szklanka i kieliszek).
Na jedną róże przypadają 3 różnej wielkości koła – krążki należy po brzegach ponacinać, ale nie do samego środka.
Zlepić 3 różnej wielkości koła, zlepić mocno na środku.
W rondlu rozgrzać smalec – sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.
Wrzucać ostrożnie róże do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.
Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem i udekorować wisienkami.
Czasu coraz mniej więc lecę po składniki. Wygląda fantastycznie!