Rożki karnawałowe – przepis na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc przygotowałam rożki karnawałowe z konfiturą w środku. Rożki karnawałowe to chrupiące ciasteczka ze słodką konfiturą w środku, smażone na głębokim tłuszczu. Przepis na rożki karnawałowe poniżej, a więcej przepisów na Tłusty Czwartek tu

Rożki karnawałowe

inspiracja
ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • szklanka mleka
  • pół kostki rozpuszczonego masła 100 g

  • konfitura (różana, wieloowocowa, truskawkowa)
  • do smarowania: białko + łyżeczka wody
  • do posypania: cukier puder

Składniki na ciasto zagnieść ze sobą i elastyczne, zagniecione ciasto włożyć do lodówki na godzinę w celu schłodzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na środek kwadratu wykładać konfiturę (dobrze aby była bardzo gęsta). Brzegi kwadratów posmarować rozmieszanym białkiem z wodą i skleić ze sobą na kształt trójkąta. Dodatkowo brzegi można docisnąć widelcem. 
Smażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni z dwóch stron na złoto. Odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Przed podaniem rożki karnawałowe posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 25 nie za dużych rożków.