Śledzie można przygotować na wiele sposobów. Śledzie po kaszubsku, tatar ze śledzia czy śledzie w zalewie octowej, a teraz będziecie wiedzieć jak przygotować różowe śledzie marynowane w zakwasie buraczanym.
Różowe śledzie (marynowane w zakwasie na barszcz czerwony)
- około 150 g filetów śledziowych solonych lub z oleju
- pół szklanki zakwasu na barszcz czerwony lub soku z buraków
- pół szklanki wody
- czerwona cebula
- sól, pieprz czarny świeżo mielony
- olej rzepakowy
- natka pietruszki
Przygotować śledzie – wylać z nich olej, w którym były zapakowane lub odmoczyć z soli w wodzie lub mleku przez min. 2 godziny. Po tym czasie połączyć zakwas z wodą i namoczyć w nim pokrojone na kawałki śledzie. Zostawić najlepiej na noc w lodówce. Następnie wylać zakwas z wodą, śledzie delikatnie obtoczyć w oleju. Dodać posiekaną w piórka czerwoną cebulę. Doprawić do smaku solą jeśli trzeba i na pewno czarnym pieprzem. Opcjonalnie można dodać posiekaną natkę pietruszki.