Hitowym przepisem na blogu na święta jest drożdżowa gwiazda z makiem lub kremem czekoladowym. Dzisiaj mam dla Was kolejny super przepis na świeta! Drożdżowa choinka z makiem będzie pięknie wyglądała na Waszym świątecznym stole. Jeśli chcecie szybszy przepis to mam dla Was przepis z użyciem ciasta francuskiego – makowa choinka na szybko.
Drożdżowa choinka z makiem
- 500 g mąki tortowej
- 2 opakowania suszonych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- puszka masy makowej (domowa masa przepis)
- jajko do posmarowania ciasta z wierzchu
- opcjonalnie: lukier królewski, wiśnie kandyzowane
Drożdżowa choinka z masą makową – jak zrobić?
Do misy miksera wrzucić mąkę, drożdże, cukier, mleko i krótko zmiksować. Dodać jajka i dalej miksując wlać rozpuszczone masło. Zagnieść mikserem lub ręcznie na elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając pięścią i zagnieść ponownie. Ciasto podzielić na dwie części.
Pierwszy kawałek rozwałkować na kształt kwadratu o boku około 40 cm. Odciąć brzegi tworząc trójkąt. Przełożyć ciasto na blachę z papierem do pieczenia. Wysmarować masą makową. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i postępować jak z pierwszą częścią. Przykryć drugim trójkątem masę makową. Z odciętych kawałków ciasta zrobić nóżkę choinki i można jeszcze dodać na środku pień, ale ja tego nie zrobiłam.
Nożem wycinać gałęzie choinki (prostopadłe cięcia do pieńka) i powykręcać je jak TUTAJ. Zostawić na 15 minut do podrośnięcia ciasta. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu wysmarować lukrem i ozdobić wisienkami kandyzowanymi. Choinka makowa gotowa :).