Surimi z języka japońskiego oznacza – zmielona ryba, co wyjaśnia, że surimi to paluszki ze zmielonego mięsa białych ryb. Niewiele mają wspólnego z krabem, chociaż można dostać paluszki z dodatkiem mięsa kraba. Nie jest to też zbyt wartościowy produkt, bo zawiera sporo chemii i barwników, ale od czasu do czasu zjedzony w sałatce nikomu nie zaszkodzi :). Sałatka z surimi i ananasem oraz kukurydzą i ogórkiem jest bardzo oryginalna i smaczna. Jeśli chodzi o szybszą przekąskę to polecam roladki z surimi.
Sałatka z surimi i ananasem
250 g paluszków krabowych (surimi)
pół puszki krojonego ananasa
puszka kukurydzy
ogórek świeży
2 łyżki majonezu + 2 łyżki śmietany
ząbek czosnku
sól, pieprz
pół pęczka koperku
Paluszki pokroić na 1 cm kawałki i wymieszać z odsączonymi z zalewy kawałkami ananasów i kukurydzą z puszki.
Dodać posiekany w kostkę ogórek.
Majonez wymieszać ze śmietaną (lub jogurtem) i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Sałatkę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
wygląda smacznie:)
Pyszna, kolorowa i taka wiosenna 🙂
Nie przepadam za surimi ale ta sałatka wygląda bardzo ładnie . 🙂
Robiłam i całym sercem polecam, sałatka jest pyszna 🙂
Jadłem w sylwka taka sałatkę lub coś blisko. Była wyborny dlatego tu trafiłem i mam zamiar zrobić sam taką.
Nie bylam przekonana do czosnku z ananasem, ale to był błąd! Jest ekstra i pycha i nawet moje dziecko jadło, a to o czymś świadczy 😀
ooo bardzo się cieszę 🙂