Jeśli myślicie o pieczonym mięsie na święta to na pewno na myśl przychodzi Wam schab ze śliwką. U nas na święta robi też się schab faszerowany żurawiną czy też schab z morelami i śliwkami. Dzisiaj mam dla Was pomysł na schab pieczony w powidłach, który jest niezwykle smaczny na ciepło, jak i w formie wędliny. Pierzynka z powideł bardzo ładnie się prezentuje. 
Schab pieczony w powidłach faszerowany śliwkami

1-1,5 kg schabu
około 5 łyżek powideł śliwkowych
po łyżeczce: pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, soli
sok wyciśnięty z pomarańczy
łyżeczka octu balsamicznego
3 łyżki oleju rzepakowego
garść suszonych śliwek
Naciąć schab po środku tworząc kieszeń, do której włożyć suszone śliwki. 
Mięso natrzeć marynatą zrobioną z wymieszanych przypraw, soku z pomarańczy, octu i oleju.
Wierzch mięsa posmarować obficie powidłami śliwkowymi. 
Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
Przed pieczeniem włożyć mięso w rękaw do pieczenia i piec przez 1,5 godziny w temp. 180 st.C. 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.